Kratki film Jana Cvitkoviča To je zemlja, brat moj v Benetkah

24. avgust 2009
Novi kratki film scenarista in režiserja Jana Cvitkoviča To je zemlja, brat moj bo svetovno premiero doživel v tekmovalni sekciji Corto Cortissimo na 66. Mostri v Benetkah (2.-12.9.2009). V programu bo prikazanih 18 filmov iz šestnajstih držav. Projekcija filma bo 8.9.2009 ob 17.00.

 

 Beneški filmski festival sodi med tri najpomembnejše filmske festivale, Jan Cvitkovič pa je na njem že skorajda stalni gost, saj se na ta festival vrača že tretjič: po uspehu s celovečernim filmom Kruh in mleko (2001), ki je bil nagrajen z levom prihodnosti, je v isti tekmovalni sekciji predstavil tudi kratki film Srce je kos mesa (2004). Ta uspeh ponovno dokazuje, da je produkcija našega kratkega filma izredno kakovostna, saj v tem programu gostimo že drugo leto zapored: v letu 2008 je slovenske barve zastopal Igor Šterk s filmom Every Breath You Take.
Kratki film To je zemlja, brat moj je bil posnet lani na lokacijah v bližini Doberdoba v Italiji. Film je bil posnet na 16 mm filmski trak in nato povečan na format 35 mm.
Film je narejen v slogu Cvitkovičevega naslednjega celovečernega filma Arheo, čigar snemanje se bo začelo konec septembra v Sloveniji in Italiji.
V filmu je Jan Cvitkovič filmske kadre povezal s svojo poezijo, ki jo je lani izdal v zbirki Lačna žival (Myra Locatelli 2008).
Režiser je film označil kot potovanje v središče stvari.
Jan Cvitkovič je o kratkem filmu izjavil: " Gre za precej radikalen film. Opuščena je vsaka naracija, ostaja samo še desetminutno plutje proti bistvu. Doživljam ga kot najmočnejšo in najčistejšo stvar, ki sem jo do danes naredil."
Pri ustvarjanju filma so sodelovali scenarist in režiser Jan Cvitkovič, direktor fotografije Jure Černec, montažer Miloš Kalusek, scenograf Niko Novak, kostumografinja Beti Njari, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik ter oblikovalka maske Alenka Nahtigal. Producenta filma sta Jožko Rutar za produkcijsko hišo STARAGARA ter Igor Prinčič za produkcijsko hišo TRANSMEDIA.
V filmu nastopajo Medea Novak, Niko Novak in Tommaso Finzi.
Koproducenti filma so TRANSMEDIA in ARCH PRODUCTION iz Gorice (Italija) ter slovenski koproducent Potemkinove vasi.
Film so finančno podprli Filmski Sklad Republike Slovenije -js s sredstvi za povečavo, Fondo regionale per l'audiovisivio dežele Friuli-Julijske krajin. s sredstvi za razvoj in sponzorski partner KB1909 iz Gorice.
Produkcija kratkega filma je prvi poskus organske povezave slovenske kinematografije z italijanskim prostorom, preko sodelovanja filmskih hiš Staragara, Transmedia in Arch production iz Gorice in s podporo filmskih skladov republike Slovenije in FVG Film commission, ter s sponzorskim partnerstvom finančne družbe KB1909.

Več o festivalu v Benetkah:

http://www.labiennale.org/en/cinema/news/cortocortissimo.html>