Slovenski filmi in ljudje na filmskem festivalu v Sarajevu

11. avgust 2009
V sredo,12. avgusta bo otvoritev 15.mednarodnega filmskega festivala v Sarajevu, najpomembnejšega filmskega srečanja na področju bivše Jugoslavije in Balkana.

 

V soboto 15.avgusta bodo v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov predstavili slovenski film Otroci režiserja Vlada Škafarja. Film je svojo mednarodno pot začel januarja na festivalu v Rotterdamu, potem so ga prikazali na festivalih v Lisboni, Melbournu, Insbrucku in Prizrenu. V Melbournu je bila projekcija v eni največjih dvoran v mestu razprodana pol ure pred začetkom predstave, filma so bili še posebej veseli člani tamkajšnje slovenske skupnosti. Ena izmed članic te skupnosti, Aleksandra L. Čeferin je o svoji filmski izkušnji zapisala:« Ni dvoma, da obstaja za slovenske filme v Melbournu zainteresirana javnost - tako slovenska izseljenska kot tudi publika potomcev izseljencev, pa tudi širša avstralska javnost, ki jo je začel zanimati kulturni fenomen Slovenije.«

Tekmovalni dokumentarni program v Sarajevu pa bo 19.avgusta zaključil italijansko-slovenski film Mostar United režiserke Claudie Tosi. Film se je pred tem uspešno predstavil na festivalih dokumentarnega filma v Amsterdamu, Trstu in Ljubljani.

Ob filmih pa bodo potekale tudi številne druge dejavnosti, v katerih bodo vključeni slovenski filmski ustvarjalci. Talent Campus je izobraževalni program festivala, v katerem so vključeni mladi iz trinajstih držav. Filmski sklad R Slovenije je letos prvič tudi uradni partner Talent Campusa, kar naj bi prispevalo k večji prisotnosti slovenskih talentov v tem programu.
Letos se je na Talent Campus prijavilo štirinajst talentov iz Slovenije, izbranih je bilo pol: za režijo Sabina Djogić in Tjaša Kancler, za igro Jurij Drevenšek in Maja Pihler, za scenaristiko Romana Zajec in Sandra Ržen, za produkcijo Ana Fratnik. Slovenska igralska talenta bo med drugimi poučeval tudi Mickey Rourke.

V sklopu festivala bo leto prvič organiziran Regionalni forum, ki bo potekal med 16.in 18.avgustom.
Cilj foruma je prikaz stanja filmske industrije v jugovzhodni Evropi. Zamišljen je kot platforma, ki naj bi nudila okvir za razpravo med pomembnimi nacionalnih/regionalnimi filmskimi organizacijami in profesionalci iz tega področja, ter spodbudil sinergijo nacionalnih filmskih politik, ter izmenjavo dobrih praks. Teme letošnjega foruma so: efektivne filmske politike, transparentnost in odgovornost, koprodukcija, cirkulacija, digitalizacija, mlado občinstvo. Na forumu sodeluje tudi delegacija iz Slovenije, v kateri so predstavniki Filmskega sklada, distributerji, producenti in prikazovalci.

Aktivna bo tudi MEDIA desk Slovenija, Ki skupaj z MEDIA anteno Berlin-Brandenburg ter MEDIA deski Madžarske, Hrvaške in Bolgarije predstavlja izbor uveljavljenih MEDIA podprtih izobraževanj, ki bo filmarjem gotovo v pomoč pri izbiri ustreznega usposabljanja. Predstavitev bo potekala v torek, 18.avgusta popoldan.