Svetovna premiera celovečernega filma Slovenka v Sarajevu

27. julij 2009
Slovenka, novi celovečerni film režiserja Damjana Kozoleta,bo avgusta doživel svetovno premiero v tekmovalnem programu 15. Sarajevo film festivala, ki bo potekal med 12.in 20.avgustom. Sarajevski festival je postal največji in najpomembnejši filmski festival v jugovzhodni Evropi. Premiere filma se bo udeležila tudi slovenska ministrica za kulturo Majda Širca.

Film bo nadaljeval svojo festivalsko pot s severnoameriško premiero na 39. mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, ki bo potekal med 9. in 19. septembrom. Festival v Torontu je največji filmski festival v Severni Ameriki. Takoj zatem bo Slovenka odpotovala na filmski festival v Reykjavik, ki bo med 17. in 27. septembrom.

Oktobra bo film prikazan na mednarodnem filmskem festivalu v Pusanu, ki je največji azijski filmski festival in bo potekal med 8. in 16. oktobrom. Film bo prikazan v selekciji World Cinema. Istočasno bo prikazan v tekmovalnem programu 25. filmskega festivala v Varšavi, ki bo potekal med 9. in 18. oktobrom. Slovenka je povabljena tudi v tekmovalni program 30. filmskega festivala v Valenciji, ki bo potekal med 16. in 24. oktobrom. Na tem španskem filmskem festivalu je Kozole leta 2006 s filmom Delo osvobaja slavil dvojno: prejel je nagrado za najboljšega režiserja in Grand Prix - zlato palmo za najboljši film. Oktobra bo Slovenka prikazana tudi na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kmalu zatem pa pride tudi v slovenske kinodvorane.

Novembra je film povabljen na filmska festivala v angleški Leeds in grški Solun, januarja 2010 pa še na največji skandinavski filmski festival v švedski Göteborg in na enega najpomembnejših filmskih festivalov na svetu v nizozemskem Rotterdamu. Vabila mednarodnih filmskih festivalov pa še kar prihajajo.

Celovečerni film Slovenka je režiser in ko-scenarist Damjan Kozole pripravljal skoraj pet let. Film je nastal v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji, sofinanciral ga je Filmski sklad R Slovenije-js.

Ko-scenarista sta Ognjen Sviličić in Matevž Luzar, direktor fotografije Aleš Belak, glasbo je napisal Silence, producent filma je Danijel Hočevar, glavno vlogo v filmu pa je odigrala debitantka Nina Ivanišin. V filmu igrajo še Peter Musevski, Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Fürst, Aljoša Kovačič, Dejan Spasić in drugi.

In o čem govori film? Aleksandra je stara 23 let, študira angleščino. Doma je iz manjšega mesta. Pripravlja se na diplomo. Nikomur se niti sanja ne, da ima v oglasniku oglas pod šifro "Slovenka" in da se prostituira.

 

 Več o filmu:

 www.slovenka.si