Čikorja 'an kafe uspešna na svetovnih festivalih

16. julij 2009
Dve novi mednarodni nagradi za kratko animacijo Dušana Kastelica.

Od svoje premiere na lanskoletnem Festivalu slovenskega filma, kjer je kratki film Dušana Kastelica Čikorja 'an kafe dobil vesno za najboljšo animacijo festivala, so minili trije letni časi.

Zdaj se film, inspiriran po istoimenski pesmi Iztoka Mlakarja, lahko pohvali z lepim številom udeležb na mednarodnih festivalih in tudi z kar nekaj nagradami. Po jesenski domači nagradi je film prvo mednarodno priznanje doživel v mesecu marcu na festivalu Cineposible, kjer je osvojil nagrado Pilar Bardem za najboljši film s področja ženskih pravic.
Sledila je nagrada žirije za najboljši animirani film na mednarodnem filmskem festivalu v San Joaquinu in še ena domača nagrada, Grand Prix na Festialvu 600 v Ljubljani.

Na pomladnem kanskem festivalu se je film promoviral na ti. »Short Film Cornerju«, delu festivala, ki je namenjen predstavitvi kratkih filmov. Poleg animacije Dušana Kastelica se je tu predstavljal še en igrani slovenski kratki film: Robutanje koruze režiserja Martina Turka.
Predstavitvi so sledile mednarodne ponudbe za distribucijo filma, ponudbe tujih producentov za sodelovanje avtorju in seveda tudi povečano število vabil na različne festivale.

V začetku poletja je film potoval po pomembnih festivalih; predstavljen je bil v uradni tekmovalni sekciji Worldwide Short Film Festivala v Torontu (Kanada), Edinburškem festivalu (Škotska), ameriških festivalih v Atlanti, Palm Springsu in Los Angelesu ter festivalu Animamundi v Braziliji ter Expression en Corto v Mehiki.

»Čikorja« je pravkar praznovala svojo dvajseto mednarodno festivalsko udeležbo.
V teh dneh nas je, ponovno iz Španije, razveselila vest o dveh novih nagradah. Festival animacije MUNDOS DIGITALES je odločil, da film Čikorja an' kafe od štirih podeljenih nagrad zasluži kar dve: nagrado za najboljšo kratko animacijo in posebno nagrado žirije.

Mundos Digitalis je festival, ki se je začel pred osmimi leti kot prireditev v študijske namene študentom animacije oz. računalniške grafike. Ta je v Španiji daleč najbolj razvita med državami v Evropi. Festival je še vedno sestavljen iz strokovnih predavanj s področja animacije ter izbora filmov, ki so po mnenju profesorja Manuela Meijida, pobudnika in direktorja festivala, ter njegovih študentov najboljši s področja 3D grafike v prerezu leta.
Letos so med okoli 200 povabljenimi filmi izbrali 8 finalistov; 4 iz Španije in 4 v mednarodni konkurenci. Poleg Dušana Kastelica in njegove Čikorja an'kafe sta slavili še dve animaciji: francoska z naslovom »Mon ami Charly« ter domača animacija z naslovom »Tachaaan!«