»Pokrajina Št.2«: po Kopenhagnu, Bruslju in Parizu v New York

10. junij 2009
Celovečerni film »Pokrajina Št.2« režiserja Vinka Möderndorferja, ki je svetovno premiero doživel v Benetkah, doma pa je prejel šest glavnih nagrad Vesna na Festivalu slovenskega filma, je po predstavitivi v Kopenhagnu, Bruslju in Parizu trenutno na ogled v New Yorku.

CPH:PIX Copenhagen International Film Festival
16. do 26.april
Danska premiera filma je bila na CPH:PIX Copenhagen International Film Festival, ki je nastal s spojitivijo dveh danskih festivalov: Copenhagen International Film Festivala in NatFilm Festivala v največji danski mednarodni filmski festival. Na njem je bilo v desetih dnevih prikazanih čez 185 celovečernih filmov. Pokrajina Št.2 je premiero doživela v programu European Voices, v katerega so uvršćeni evropski filmi od Islandije do Tučije.
Iz obrazložitve festivalskih selektorjev: »Vzhodnoevropskih trilerjev je vedno več, in če vsi udarijo tako kot slovenski "Pokrajina Št. 2", potem jih, prosim, snemajte še naprej! ... "Pokrajina" je premišljena zgodba o igri mačke in miši, polna surovosti, razburljivosti in črnega humorja, ravno prav izkrivljena, da zgodbo povzdigne iz realizma.«

EUROCINE 27
9.maj
Na dan zmage že 6.leto poteka poseben evropski filmski dogodek z naslovom Eurocine 27. Gre za projekcije 27 evropskih filmov iz 27 držav, ki potekajo istočasno v več različnih mestih. UGC kinematografi v Parizu, Strasbourgu, Rimu in Madridu na ta dan umaknejo s sporedov svoj komercialni program v čast evropski kinematografiji. Izbrani filmi so v teh mestih publiki predstavljeni premierno. »Pokrajina Št.2« je bila prikazana v Parizu in Bruslju s skupaj petimi projekcijami. Iz obrazložitve selektorjev: »Atmosfera nedvomno spominja na Hitchcocka, dokler triler nenadoma ne postane grozljivka.«

Brooklyn International Film Festival
4. do 15.junij
Premiera filma v New Yorku bo na 12.mednarodnem filmskem festivalu v Brooklynu (Brooklyn International Film Festival) v programu Narrative Feature Competition. Brooklynski festival je bil kot prvi tekmovalni festival v New Yorku ustanovljen 1998 s ciljem, da poveže filmske ustvarjalce z distributerji. Veliko filmov, ki je doživelo premeiro na tem festivalu, je bilo kasneje distribuiranih v kinematografih oz. na videu.

Film Pokrajina Št.2 je sicer že februarja kupil ameriški distributer Vangurad za distribucijo v ZDA, angleško govoreči Kanadi in Porto Ricu. Pokrajina Št.2. je eden redkih slovenskih filmov, ki mu je uspelo pridobiti distribucijo za teritorij ZDA.

Film je nastal v produkciji zavoda Forum Ljubljana in v koprodukciji srbskega Delirium films, RTV Slovenija in VPK; sofinancerja filma sta Filmski sklad RS in Filmski center Srbije. Prodajni agent filma je francoski WIDE Management.

O FILMU

Vlomilca Sergej (Marko Mandić) in Polde (Janez Hočevar) ukradeta dragoceno sliko »Pokrajina št. 2«. Sergej po naključju ukrade tudi skrivnostni dokument iz konca 2. svetovne vojne. Inštruktor (Slobodan Ćustić) prevzame izsleditev ukradne slike in dokumenta, kar sproži diabolični mehanizem preteklosti.

»Scenarij je nastal iz spoznanja, da vsaka nerazčiščena preteklost, bodisi osebna ali nacionalna, pušča sledove in se neprestano vrača. Njeno vračanje vedno obremenjuje tiste rodove, ki z njo nimajo ničesar,« je o filmu povedal režiser in scenarist Vinko Möderndorfer.

V glavnih vlogah igrajo: Marko Mandić, Slobodan Čustić in Barbara Cerar, Maja Martina Merljak, Janez Hočevar ter Jaka Lah. V filmu igrajo tudi: Janez Škof, Peter Musevski, Slavko Cerjak, Štefka Drolc, Alenka Cilenšek, Nataša Ninković, in drugi.

Ustvarjalci filma: režiser in scenarist Vinko Möderndorfer, producentka Eva Rohrman, direktor fotografije Dušan Joksimović, montažer Andrija Zafranović, oblikovalec zvoka Julij Zornik, avtor glasbe Borut Kržišnik, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc, snemalec zvoka Peter Žerovnik, dramaturg Blaž Lukan in direktor filma Matija Kozamernik.

 

Več informacij na:

www.pokrajina-st2.org

http://www.cphpix.dk


http://www.eurocine27.be


http://www.wbff.org