Petelinji zajtrk nagrajen v Los Angelesu

11. maj 2009
Slovenski film režiserja Marka Naberšnika Petelinji zajtrk je osvojil prvo nagrado kritikov na 4. filmskem festivalu jugovzhodne Evrope (South East European Film Festival) v Los Angelesu.

Festival je letos potekal že četrtič, in sicer od 30. aprila do 4. maja v prostorih Goethejevega inštituta in Univerze Kalifornija Los Angeles (UCLA).
Festival je namenjen seznjanjanju s kulturno raznolikostjo JV Evrope in vzpodbujanju kulturne menjave s prikazovanjem filmov iz regije. Na festivalu so s svojimi filmi sodelovale Albanija, Avstrija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Grčija, Madžarska, Makedonija. Moldova, Črna gora, Romunija, Srbija, Slovenija in Turčija.
Ljubezenska zgodba med avtomehaniškim pripravnikom in ženo lokalnega kriminalca v Gornji Radgoni je najbolj navdušila kritike, nagrado občinstva pa je prejel bolgarsko-albanski film Ločitev po albansko, skupaj z romunskim filmom Dvigalo.
Ločitev po albansko pripoveduje o uničenju življenja posameznikom zaradi diktatorja Enverja Hodže, ki je leta 1953 ukazal razdreti zakone albanskih moških z ženami iz držav vzhodne Evrope, ki jih je obtožil vohunstva. Film, ki ga je zrežirala Bolgarka Adela Peeva, je dobil tudi nagrado za najboljši dokumentarni film. Film je že odkupila RTV Slovenija.

Romunski režiser George Dorobantu pa je s filmom Dvigalo povedal zgodbo o dveh najstnikih, ujetih v dvigalu. Film je bil narejen z rekordno nizkim proračunom, v Los Angelesu pa je dobil tudi posebno priznanje za novinca. To priznanje je dobil tudi dokumentarni film španske režiserke Monice Lleo z naslovom Na koncu predora, ki govori o Bosni in Hercegovini pred vojno v 90-ih letih prejšnjega stoletja in paralizi te države v sedanjosti.