Slovenska predstavitev na letošnjem festivalu v Cannesu

08. maj 2009
Od 13. do 24. maja bo v Cannesu potekala zadnja izdaja najpomembnejšega filmskega festivala, stične točke vseh tistih, ki se ukvarjajo s filmom kot umetnostjo in poslom.Na sejemskih projekcijah tega prestižnega dogodka bosta prikazana tudi dva nova slovenska filma.

Od 13. do 24. maja bo v Cannesu potekala zadnja izdaja najpomembnejšega filmskega festivala, stične točke vseh tistih, ki se ukvarjajo s filmom kot umetnostjo in poslom.
Filmski sklad R Slovenije bo v filmski meki že četrto leto prisoten v paviljonu ob morski promenadi, ki je del festivalskega, še posebej pa sejemskega dela tega dogodka.


Na sejemskih projekcijah, kjer se število filmov vsako leto povečuje, bosta prikazana tudi dva nova slovenska filma. Na teh projekcijah je bilo leta 2007 prikazanih 889 filmov, med katerimi je bilo 551 svetovnih premier, leta 2007 pa že 1004 (od tega 753 premier) v 32 dvoranah.
Slovenija se letos predstavlja s filmoma Slovenka Damjana Kozoleta in 9:06 Igorja Šterka. V filmu Slovenka je prvič nastopila Nina Ivanišin, v filmu 9:06 pa je Igor Samobor nastopil že v svoji tretji glavni filmski vlogi v zadnjih štirih letih. Oba bosta v Cannesu prikazana festivalskim selektorjem in kupcem kot svetovni premieri. Novinarji na projekcijo ne bodo vabljeni, ker tako zahtevajo selektorji pomembnih festivalov, ki sledijo kanskemu. Tak je vsekakor beneški festival, za katerega sta filma še posebej zanimiva.


V uradnem programu Cinefondation Residence bo predstavljen slovenski režiser mlajše generacije Martin Turk in njegov projekt Nahrani me z besedami.
Skupno šest režiserjev je bilo decembra 2008 izbranih med več kot 170 prijavami iz celega sveta. Žirija, ki ji je predsedoval direktor canskega festivala Gilles Jacob je s tem Martina Turka prepoznala kot enega najbolj perspektivnih režiserjev mlajše generacije.
Martin Turk je od 1. marca „rezident" v pariškem stanovanju canskega festivala, kjer pripravlja projekt Nahrani me z besedami, zgodbo o družini, ki jo ponovno združi skrivnostno izginotje njihovega člana. Pri tem je deležen kreativne in logistične podpore s strani programa Cinefondation, katerega direktor je Georges Goldenstern, dolgoletni urednik ARTE France in v čigar mandatu so z znatno pomočjo TV mreže ARTE nastali filmi kot so Lom Valov, Idioti, Plesalka v temi in Dogville Larsa Von Trierja, April Nannija Morettija, Ime mi je Joe Kena Loacha, Pesmi iz drugega nadstropja Roya Anderssona, Pianistka Michaela Hanekeja in mnogi drugi.
Program Cinefondation Residence je leta 1998 ustanovil Gilles Jacob z namenom, da bi mladim režiserjem pomagali realizirati prvi ali drugi celovečerni film. V enajstih letih obstoja se ponaša s kar 85% realizacijo projektov, ki so nastali pod njihovim okriljem, mnogi med njimi pa so svojo mednarodno pot začeli prav v uradnih sekcijah kanskega festivala. Samo letos bo v teh predstavljeno pet celovečernih filmov, ki jim je do uspešne realizacije pomagal program Cinefondation Residence.
Martinu Turku je uvrstitev v uradni program tega najprestižnejšega filmskega festivala uspela že lani, ko je bil njegov kratki film Vsakdan ni vsak dan izbran v selekcijo kratkih filmov Quinzaine des Realisateurs.


Filmski sklad R Slovenije je od leta 2005 član European Film Promotion, ki na berlinskem festivalu predstavlja »vzhajajoče« evropske filmske zvezde, v Cannesu pa evropske perspektivne producente. Pogoj za prijavo producenta je uspešen film v zadnjem letu, bodisi v domači distribuciji ali na mednarodnih festivalih. Slovenijo bo zastopala producentka Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana, ki je svoj zadnji film Pokrajina št. 2 premierno prikazala na zadnjem beneškem festivalu. V Cannesu bo 22 producentom iz drugih evropskih držav predstavila svoj novi filmski projekt Inferno. Izbrani producenti bodo sodelovali na različnih posvetih, se spoznavali med seboj in izmenjevali svoje poglede na pripravo projektov in njihovo realizacijo. Letošnja izdaja »producentov na potezi« (Producers on the Move) praznuje tudi svojo deseto obletnico. V tem obdobju se je predstavilo 196 producentov, med njimi tudi dva slovenska: leta 2005 Ida Weiss (Bela film) in leta 2006 Jožko Rutar (Staragara).


Slovenski paviljon bo stična točka za vse že omenjene in tiste slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu iskali partnerje za projekte v razvoju. V paviljonu lahko posamezniki organizirajo srečanja z mednarodnimi filmskimi profesionalci in predstavijo svojo dejavnost. Letos se bo v paviljonu mednarodni javnosti že tretje leto zapored predstavil Grossmanov festival filma in vina, ki bo avgusta potekal že peto leto. V Cannesu se bo festivalska ekipa iz Ljutomera predstavila 19. in 20. maja.


Pokrovitelj predstavitve na filmskem festivalu v Cannesu

logotip