Čikorja an'kafe nagrajena v Španiji

31. marec 2009
Na Mednarodnem filmskem festivalu Cineposible v Španiji, ki je potekal med 23. in 29. marcem, je kratki animirani film Čikorja an'kafe Dušana Kastelica prejel nagrado »Pilar Bardem«, za najboljši film s področja ženskih pravic.

Preprosta zgodba, ki jo je zapel Iztok Mlakar, govori o kmečkem paru in tudi o ženski iznajdljivosti. Kljub temu, da je mož prepričan v svojo vlogo gospodarja hiše, zna njegova žena nevsiljivo in po svoje voditi niti skupnega življenja.

Mednarodni festival Cineposible je letos doživel svojo tretjo izvedbo in je potekal istočasno po petih španskih mestih. Orientiran je na temo človekovih pravic in prikazuje kratke in dokumentarne filme. Vsako leto je osrednja tema festivala eden od ciljev Združenih narodov; letošnja je bila promoviranje enakosti med spoloma in pravice žensk.
Podeljene so bile 4 enakovredne nagrade in dodatna nagrada župana mesta. Festival je podelil tudi dve štipendiji, nagradi namenjeni avtorjem iz manj razvitega dela sveta, katerih filmi obravnavajo lokalno tematiko.

Film Dušana Kastelica je torej prejel nagrado za najboljši film osrednje teme festivala. Naj spomnimo, da je bil Čikorja an'kafe nagrajen tudi na zadnjem Festivalu slovenskega filma, kjer je prejel nagrado vesna za najboljši animirani film.
V mesecu marcu je bil film predstavljen še na festivalu Cinequest v San Joseju in na festivalu Europe autour de l'Europe v Parizu. V mesecu aprilu pa bo film na sporedu dveh ameriških festivalov: Atlanta Film Festival in Athens International Film and Video Festival ter na italijanskem Cartoons on the Bay festivalu, ki ravno odpira svoja vrata. Tudi tukaj se film predstavlja v uradni tekmovalni sekciji.