Na platnu in za njim

10. marec 2009
Informacija o novih slovenskih filmih, ki prihajajo v distribucijo, o filmih na festivalih, o tem, kaj se snema, o javnem pozivu.

 Novi slovenski filmi v distribuciji

18. marca prihaja v slovenske kinematografe Prehod, celovečerni film Borisa Palčiča, ki je na zadnjem festivalu slovenskega filma v v Portorožu prejel nagrado občinstva.

2.aprila pa prihaja še en slovenski film: Lajf, filmski prvenec gledališkega režiserja Vita Tauferja,ki je na festivalu slovenskega filma prejel nagrado kritikov.

Distributer obeh filmov je Cinemania Group.

Trenutno se v  art  kino distribuciji predvaja koprodukcijski film Sem iz Titovega Velesa makedonske režiserke Teone Mitevske. Slovenski koproducent filma je Vertigo/Emotion film, v eni izmed glavnih vlog pa nastopa Peter Musevski.

 Slovenski filmi na mednarodnih festivalih

Doma:

Od 23.-30. marca bo v Ljubljani potekal 11. festival dokumentarnega filma (www.fdf.si). Na programu bodo premierno prikazali tudi koprodukcijski film Mostar United italijanske režiserke Claudie Tosi, pri katerem je sodelovala slovenska produkcijska hiša Petra Pan Film Production.

Film bo na sporedu 29.marca ob 21.00 v Kinodvoru in 30.3. ob 19.00 v Kosovelovi dvorani CD-ja.

Po svetu:

Trenutno se na festivalu v Miamiju (6.-15. marec) predvajata slovenska kratka filma Every Breath You Take Igorja Šterka in Vem Jana Cvitkoviča, ter celovečerni film Pokrajina št. 2 Vinka Möderndorferja Vsi filmi so bili izbrani za tekmovalni program.

Na festivalu bosta prisotna režiser Vinko Möderndorfer in producentka Eva Rohrman. Iz Miamija film potuje na 18. mednarodni filmski festival Philadelphia (26. marec do 7. april). V Evropi bo film na sporedu v Franciji, na festivalu Mamers en Mars- European films festival, (20. do 22. marec). To je 19. izdaja mednarodnega festivala, kjer bo film predstavljen v tekmovalnem programu. Festival ima dve tekmovalni sekciji: celovečerne filme, v katero je uvrščeno 7 evropskih filmov in kratke filme, v katero je uvrščenih 11 filmov. Slovenski film je edini predstavnik iz srednje in vzhodne Evrope, saj so ostali filmi iz Švedske, Nemčije in Španije. Značilnost festivala je, da predstavlja izključno francoske premiere, ki se jih udeležujejo številni francoski filmski profesionalci.

Festivala se bo udeležila igralka Maja Martina Merljak.

 V Indiji se je 5.marca začel 14.festival evropskega filma , ki bo potekal do 22.aprila in obiskal naslednja mesta: Delhi, Mumbai, Pune, Kalkuto, Chennai in Jamshedpur. Slovenijo bo zastopal film Tea (2007) režiserke Hanne Slak.

Predstavitev je omogočilo slovensko veleposlaništvo v Indiji in ministrstvo za zunanje zadeve.

 Trenutno se snema:

Pred par dnevi se je začelo snemanje film Circus Fantasticus režiserja Janeza Burgerja in v produkciji Stare gare, ki ga sofinancira Filmski sklad R Slovenije - js.

Informacije o javnem pozivu:

Postopek glede izidov prvega roka javnega poziva še vedno ni zaključen, zato vam uradnih informacij o izboru programa za sofinanciranje v letu 2009 še ne moremo posredovati.

Napovedana novinarska konferenca, predvidena v začetku meseca marca, je tako prestavljena na poznejši datum, o katerem vas bomo pravočasno obvestili.

Posredovanje uradnih informacij o izidu prvega roka javnega poziva za sofinanciranje v letu 2009 bo mogoče po potrditvi programa Filmskega sklad R Slovenije-js za leto 2009. Predvidevali smo, da bo postopek zaključen na začetku marca, vendar se je le-ta zavlekel.