Filma Pokrajina št. 2 in Prehod na beograjskem FESTu

24. februar 2009
V Beogradu od 20. februarja do 1.marca poteka 37. mednarodni filmski festival - FEST.

 Slovenska celovečerca, veliki nagrajenec lanskega Festivala slovenskega filma (FSF) Pokrajina št. 2, in pa ljubljenec občinstva na omenjenem festivalu Prehod, bosta na beograjskem filmskem festivalu prikazana v sekciji, v katero so prireditelji vključili najboljše filme, ki so bili prikazani v sklopu tekmovalnih programov velikih filmskih festivalov v Cannesu, Benetkah, Berlinu in Torontu.
Möderndorferjeva Pokrajina št. 2 je npr. film, ki je bil premierno prikazan na festivalu v Benetkah, poleg nagrade vesna za najboljši celovečerni film na FSF-ju, je  prejela še vesne za najboljšo režijo, stransko žensko vlogo, scenografijo, fotografijo in glasbo. "Film Pokrajina št. 2 je prepričljiva in sodobna žanrska upodobitev še vedno aktualne in boleče tematike iz naše polpretekle zgodovine, ki dosega visoke produkcijske standarde, kakršni so sicer značilni za bolj razvite kinematografije," je presodila festivalska žirija..

Palčičev Prehod je nastal po istoimenskem romanu Vladimirja Nardina. Zgodba je med drugim postavljena v Trst, kjer se v skrivnostni mednarodni organizaciji ZOM zgodi nenavaden samomor. Pojavi se strah, da je nekomu izmed uslužbencev uspel popolni prehod, da mu je z ZOM tehniko manipulacije uspelo vstopiti v misli druge osebe in jo popolnoma obvladati. Film so novembra 2008 prikazali na festivalu znanstvenofantastičnega filma v Trstu.

Film Prehod se je beograjskemu občinstvu že predstavil včeraj, 24.februarja. Pospremili so ga tudi igralci Iva Krajnc in Jure  Ivanušič, ter Svetozar Cvetkovć. Obiskovalci festivala si ga bodo lahko ogledali še danes.
Film Pokrajina št.2 pa bo na sporedu 28.februarja in 1.marca in ga bo ravno tako pospremila avtorska in igralska ekipa. Film bo kmalu na sporedu tudi v srbskih kinematografih, v distribuciji podjetja Cinears.

Več na:

http://www.fest.rs/2009/en/index.html

http://www.cinears.rs/