Slovenci na evropskem filmskem sejmu v okviru Berlinala

15. februar 2009
Na berlinskem filmskem sejmu (European Film Market), ki je potekal v okviru že 59. mednarodnega filmskega festivala Berlinale, se je s svojo filmsko produkcijo predstavila tudi Slovenija. Filmski sklad R Slovenije je kot stična točka slovenskega filma od 5. do 13. februarja gostil številne poslovne partnerje, ter domače in tuje filmske strokovnjake.

Slovenija se je letos predstavila s tremi filmi, ki so bili prikazani na filmskem sejmu, v okviru 59. Mednarodnega filmskega festivala Berlinale: Otroci, režiserja Vlada Škafarja , Dar Fur - Vojna za vodo, dokumentarec Toma Križnarja in Maje Weiss, ter Prehod, igrani celovečernim film režiserja Borisa Palčiča.
Na drugi dan festivala, 6. februarja, je Filmski sklad v skupnem sprejemu petih držav (poleg inštitucij s Češke, Madžarske, Poljske, Slovaške) gostil poslovne partnerje in druge ljubitelje filma. Priložnost za nova poslovna partnerstva so izkoristili domači scenaristi, režiserji, igralci in producenti, med katerimi so bili tudi Dane Hočevar (Vertigo/Emotionfilm), Branislav Srdić (A-Atalanta -  producent celovečernega filma Prehod), Igor Pediček (Casablanca), programski direktor LIFF-a Simon Popek (Cankarjev dom), Sreten Živojinović (Cinemania Group), režiserji Andrej Košak, Martin Turk, Mitja Okorn in igralka Iva Krajnc, ki se letos predstavlja v kar treh filmih: v filmu Prehod Borisa Palčiča, v filmu Besa, koprodukciji v režiji veterana Srdjana Karanovića in v prvencu Blaža Kutina Nikoli nisva šla v Benetke.
Iva Krajnc je bila v Berlin povabljena tudi kot bivša »vzhajajoča zvezda« (Shooting Star), saj je Slovenijo zastopala leta 2006. V Berlinu pa ravnokar snema tudi prva slovenska »vzhajajoča zvezda« Aleksandra Balmazović, ki je Slovenijo predstavljala leta 2005, ko je Filmski sklad postal član European Film Promotion, organizatorja te vsakoletne prireditve v sklopu Berlinala.
V okviru Berlinala je od 7.-12 februarja potekal tudi Berlinale Talent Campus, na katerega so že sedmo leto vabljeni perspektivni mladi filmski avtorji vseh profilov. Iz Slovenije so letos povabili režiserko Sonjo Prosenc, avtorico kratkega filma Nič novega nič presenetljivega (2005) in Uršo Menart, ki je posnela tri kratke študentske filme za AGRFT, med katerimi je tudi pretresljivi To je Slovenija.

59. Berlinale je zapisan kot največja prodajna uspešnica vstopnic - kar 270.000 v primerjavi z lanskimi 240.000 prodanimi vstopnicami, filmski sejem pa je po mnenju organizatorjev, kljub finančni krizi presenetljivo dobro zastopan.

 Več fotografij na:

http://www.film-sklad.si/ftp/