Film Pokrajina Št.2 na treh kontinentih

06. februar 2009
Celovečerni film »Pokrajina Št.2« režiserja Vinka Möderndorferja, ki je svetovno premiero doživel v Benetkah, doma pa je prejel šest glavnih nagrad Vesna na Festivalu slovenskega filma, bo februarja in marca predstavljen na treh kontinetih

Severnoameriško premiero je film doživel na pravkar zaključenem 24. Mednarodnem filmskem festivalu Santa Barbara, ki je potekal od 22. januarja do 1. februarja.

Avstralska premiera filma bo na 7.mednarodnem filmskem festivalu Adelaide, ki bo potekal od 19. februarja do 1. marca.

Istočasno bo imela "Pokrajina Št.2" svojo srbsko premiero na 37.FEST-u v Beogradu, ki bo potekal od 20. februarja do 1.marca.

V marcu film nadaljuje svojo severnoameriško predstavitev v tekmovalnem programu 26. Mednarodnega filmskega festivala Miami (6. do 15. marec) in na 18. Mednarodnem filmskem festivalu Philadelphia (26. marec do 7. april).

»Scenarij je nastal iz spoznanja, da vsaka nerazčiščena preteklost, bodisi osebna ali nacionalna, pušča sledove in se neprestano vrača. Njeno vračanje vedno obremenjuje tiste rodove, ki z njo nimajo ničesar,« je o filmu povedal režiser in scenarist Vinko Möderndorfer.

V glavnih vlogah igrajo: Marko Mandić, Slobodan Čustić in Barbara Cerar, Maja Martina Merljak, Janez Hočevar ter Jaka Lah. V filmu igrajo tudi: Janez Škof, Peter Musevski, Slavko Cerjak, Štefka Drolc, Alenka Cilenšek, Nataša Ninković, in drugi.

Ustvarjalci filma: režiser in scenarist Vinko Möderndorfer, producentka Eva Rohrman, direktor fotografije Dušan Joksimović, montažer Andrija Zafranović, oblikovalec zvoka Julij Zornik, avtor glasbe Borut Kržišnik, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc, snemalec zvoka Peter Žerovnik, dramaturg Blaž Lukan in direktor filma Matija Kozamernik.

Film je nastal v produkciji zavoda Forum Ljubljana in v koprodukciji srbskega Delirium films, RTV Slovenija in VPK; sofinancerja filma sta Filmski sklad RS in Filmski center Srbije. Prodajni agent filma je francoski WIDE Management

Več informacij na:
www.pokrajina-st2.org