Filmski sklad in slovenski filmi na Berlinalu 2009

03. februar 2009
Filmski sklad bo tudi letos imel v Berlinu sejemski prostor št.128, kjer bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu. Obenem Filmski sklad nudi tudi prostor vsem slovenskim filmskim profesionalcem, ki bodo prisotni v Berlinu in ta prostor lahko izkoristijo za svoje poslovne sestanke. Predstavnice Filmskega sklada so v Berlinu prisotne od 5.-13.februarja.


Berlinski filmski sejem (European Film Market) bo že četrto leto potekal v novi stavbi - Martin-Gropius-Bau, kjer se bo Filmski sklad R Slovenije in s tem tudi slovenski film četrtič predstavil na skupnem prizorišču s Čehi, Slovaki, Madžari in Poljaki pod skupno znamko CEC -Central European Cinema.
Na sejemskih projekcijah bodo prikazani naslednji filmi: Prehod, premierno predstavljen na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, celovečerni prvenec režiserja Borisa Palčiča, ki na domača platna prihaja spomladi, Otroci, drugi celovečerno film režiserja Vlada Škafarja, ki je mednarodno premiero uspešno izpeljal na pravkar minulem festivalu v Rotterdamu in domača dokumentarna uspešnica Dar fur-Vojna za vodo režiserjev Toma Križnarja in Maje Weiss, ki se je ravno tako uspešno predstavil decembra 2008 v Amsterdamu, na najpomembnejšem festivalu dokumentarnega filma. Vsi filmi bodo s sejemskimi projekcijami iskali najboljše festivalske in prodajne možnosti.
Del Filmskega sklada je tudi MEDIA desk Slovenija, čigar vodja bo na Berlinalu prisotna med 5. in 10. 2 . MEDIA se bo programsko predstavila v ponedeljek, 9. 2. na MEDIA info dnevu med 10.00 in 16.00 v Hotelu Ritz-Carlton. Info dan bo prinesel novice iz MEDIA programa za producente, distributerje in vodje izobraževanj, ter o novem programu odpiranja evropske filmske industrije navzven- Media International/Media Mundus.
V selekciji letošnjega Berlinala je kar 18 MEDIA podprtih filmov, od tega pet v glavnem tekmovalnem programu, prav toliko v Panorami, po trije v sekcijah Forum in Generation, ter dva v Berlinale Special..

Več informacij

http://www.mediadesk.si/novice/2792/