Slovenski filmi na festivalih od Goteborga do Trsta

15. januar 2009
Danes, 16.januarja se začenja 21.Festival Premiers Plans v francoskem Angersu, ki je namenjen filmskim prvencem.Film Nikoli nisva šla v Benetke, ki je svojo premiero doživel avgusta v Sarajevu, novembra pa se je uspešno predstavil v Torinu, bo v Angersu predstavljen v programu Free Form,

v katerem sta izbrana samo še dva filma: finski Muukalainen, ki je premiero doživel v Benetkah in francoski film Mateo Falcone.
V Angersu pa v uradnem programu predstavljajo tudi nove filme avtorjev, ki so v Angersu že nastopili s svojimi prvenci. Tak avtor je tudi slovenski režiser Martin Turk, ki bo s filmom Vsakdan ni vsak dan predstavljen v programu šestih kratkih filmov z naslovom „naslednji posnetki".Turkov film se je premierno predstavil na festivalu v Cannesu, potem so ga vrteli v Montpellierju, Brestu, Stocholmu in Ljubljani. V istem programu bo predstvaljena še ena slovenska avtorica -Špela Čadež, ki je s Poljakinjo Izabelo Plucinski posnela animirani film Marathon, produkcija pa je potekala v Nemčiji. Festival se bo končal 25.januarja.
Dva dni prej oz.23.januarja pa se bo na Švedskem začel 32.mednarodni filmski festival v Goteborgu, ki je največji švedski filmski festival. Film Nikoli nisva šla v Benetke bodo predvajali v sekciji debitantov, v katerem bodo prikazali dvajset izstopajočih filmov iz celega sveta. Projekcije slovenskega filma bodo med 27.in 29. februarjem, festival pa se bo zaključil 2.februarja.

V četrtek, 15.januarja pa se je začel 20.mednarodni filmski festival v Trstu, ki se bo zaključil 22.januarja. Festival je zagotovo najpomembnejša predstavitev kinematografij iz srednje in vzhodne Evrope v Italiji. Slovenski film se letos predstavlja v tekmovalnem program kratkih filmov s Cvitkovičevim filmom Vem, ki se je pred tem že predstavil v Locarnu in Sarajevu, ter s koprodukcijskim dokumentarnim filmom Mostar United , pri katerem je sodelovala slovenska producentka in režiserja Petra Seliškar. Film se bo v Sloveniji premierno predstavil na festivalu dokumentarnega filma marca v Cankarjevem domu.
Slovenska udeležba je prisotna tudi v celovečernem igranem filmu Turneja, srbskega režiserja Gorana Markovića, ki bo svojo pot po slovenskih kinematografih začel 19.februarja.