Eurimages- sklad Sveta Evrope - je podprl 12 evropskih ko-produkcij

21. december 2008
Na svoji 113. seji so člani upravnega odbora Eurimagesa sklenili, da se sofinancira 12 evropskih koprodukcij v skupnem znesku 4 380 000 Eurov.

Paris, 14. -  16. december 2008

Na svoji 113. seji so člani upravnega odbora Eurimagesa sklenili, da se sofinancira 12 evropskih koprodukcij v skupnem znesku  4 380 000 Eurov.

V skladu z pravilnikom o delu upravnega odbora je prijave pregledala delovna skupina , sestavljena iz predstavnikov 7 držav: Grčije, Francije, Danske, Makedonije, Litvanije, Češke in Slovenije. Sestanek delovne skupine je vodil predsednik Eurimagesa g. Jacques Toubon. O vsakem od 23 prijavljenih projektov, ki jih je strokovna služba (administracija) ocenila kot veljavne in popolne, je eden od članov delovne skupine podal poročilo in ga ovrednotil s stališča kakovosti scenarija, režijske vizije, tržnega in promocijskega potenciala.

Ta seja je bila zadnja seja ki pri evaluaciji projektov še ni upoštevala mnenja »bralcev scenarijev«. Na naslednji seji bomo morali upoštevati tudi oceno scenarija projekta. Vsak scenarij bosta prebrala dva neodvisna »bralca« iz različnih evropskih držav.

S svojim glasovanjem so člani upravnega odbora podprli  naslednje filme:

Ueberleben in Venedig - Andreas Pichler (Italija) Dokumentarni film
(Nemčija, Avstrija)

La Prima Linea - Renato de Maria (Italija)
(Italija, Belgija)

Circus Fantasticus - Janez Burger (Slovenija)
(Slovenija, Irska)

Le Premier Homme - Gianni Amelio (Italija)
(Francija, Italija)

Neon Flesh - Paco Cabezas (Španija)
(španija, Francija, Švedska)

Neka Druga Priča - Hanna A Slak (Slovenija), Marija Dzidzeva (Makedonija), Ana Rossi (Srbija), Ivona Juka (Hrvaška), Ines Tanovic (Bosna in Hercegovina)
(Serbia, Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, "The former Yugoslav Republic of Macedonia", Irska)

Singularités d'une jeune fille blonde - Manoel De Oliveira (Portugalska)
(Portugalska, Francija, Španija)

King of Devil's Island - Marius Holst (Norveška)
(Norveška, Poljska, Švedska, Francija)

Visages - Tsai Ming-Liang (Malaysia - Francija)
(Francija, Tajvan, Belgija, Nizozemska)

Egil, az utolso pogany - Aron Gauder (Madžarska) Animirani film
(Madžarska, Island)

Mission London - Dimitar Mitovski (Bulgarija)
(Bulgarija, Madžarska)

Signé Dumas - Safy Nebbou (Francija)
(Francija, Belgija)

Slovenski film je tretjič v osmih letih pridobil podporo za svojo večinsko ko-produkcijo: po DOBRO UGLAŠENIH MRTVECIH Benjamina Filipoviča (večinsko slovenska finančna koprodukcija, 2005) in TEJI Hanne Slak, 2007, tokrat še CIRCUS FANTASTICUS Janeza Burgerja.  Še enkrat pa se je tudi izkazalo, da imajo predlagani balkanski ko-producentski projekti in še posebej tki. Ex Yu ko-produkcije veliko simpatizerjev med člani upravnega odbora, saj je njihov procent uspešnosti zelo visok. Zelo velikokrat je slovenska manjšinska producentka pri takih projektih Dunja Klemenc in njej Studio Maj (Nikogaršnja zemlja, Dobro uglašeni mrtveci, Zgodba o Lilly, Warchild...) in še enkrat Hanna Slak kot režiserka kratkega filma NEBESA, ene izmed zgodb omnibusa Neka druga zgodba.