Kozoletov film Za vedno nagrajen v Skopju

19. december 2008
Na 7. festivalu evropskega filma Cinedays v Skopju, ki se je otvoril z dobitnikom letošnje canneske zlate palme, filmom Razred Laurenta Canteta, je festivalska žirija z nagrado zlato sonce nagradila slovenski film Za vedno režiserja Damjana Kozoleta.

Na festivalu, ki se je končal 19. decembra so v uradnem programu prikazali 20 evropskih filmov. Nagrado za najboljši evropski film je dobil angleški film Lakota, režiserja Steve-a McQueen-a, ki je dobil tudi Vodomca na letošnjem LIFFu in Evropsko filmsko nagrado za najboljši debitantski film. Kozoletov film Za vedno je bil proglašen za najboljši film v selekciji filmov iz balkanskih držav.

Za vedno je bil premierno prikazan januarja letos na rotterdamskem festivalu in nato na številnih svetovnih festivalih, med drugim tudi na sarajevskem festivalu in na ljubljanskem filmskem festivalu LIFFe. Na Festivalu slovenskega filma v Portorožu je Marjuta Slamič za glavno vlogo v tem filmu prejela nagrado Vesna za najboljšo igralko in nagrado revije Stop za igralko leta, Jurij Moškon pa je prejel Vesno za montažo.

Glavni vlogi v filmu sta odigrala Marjuta Slamič in Dejan Spasić, ostale vloga pa Peter Musevski, Mojca Partljič, Aljoša Kovačič in Matija Kozamernik.

Režiser in scenarist filma je Damjan Kozole, producent Danijel Hočevar, direktor fotografije Aleš Belak in montažer Jurij Moškon. Scenografinja in kostumografinja je Zora Stančič, oblikovalka maske Mojca Gorogranc in direktor filma Matija Kozamernik. V filmu je bila uporabljena glasba skupin Patetico in Laibach ter avtorska skladba Igorja Leonardija.

Nizkoproračunski film Za vedno je sproducirala producentska hiša Vertigo/Emotionfilm, povečavo pa sofinanciral Filmski sklad republike Slovenije.

Film Za vedno prihaja v slovenske kinodvorane prihaja 8. januarja 2009.

Več o filmu, fotografije in odlomki iz filma na

www.emotionfilm.si/zavedno