Vesna in ostali na potepu po severni Ameriki

11. december 2008
14.decembra se bo v dvorani Northwest Film Forum v Seattlu zaključilo šestmesečno potovanje slovenskih filmov po severnoameriški celini. V Seattlu se je retrospektiva osmih filmov začela 5.decembra, ko so predstavili film iz slovenske filmske klasike: Vesno režiserja Františka Čapa iz leta 1953.

Ob projekciji je na spletni strani thestranger.com izšla ocena, v kateri je med drugim zapisano, da so"očitno evropske komedije o srednješolcih 100% manj neumne kot naše". Med starejšimi filmi so predstavili še Ples v dežju (1961) režiserja Boštjana Hladnika, Na papirnatih avionih (1967) režiserja Matjaža Klopčiča in Splav meduze (1980) režiserja Karpa Godine. Filme iz samostojne Slovenije pa bosta predstavila V leru (1999) Janeza Burgerja in Sladke sanje (2001) Saša Podgorška, ki bo 14.decembra zaključil predstavitev.

Film Sladke sanje se je v isti dvorani že predvajal novembra 2004, ko je potekala predstavitev slovenske glasbe, slikarstva, literature in filma. Takrat je med drugim izšel prevod Bartolovega Alamuta v angleščino. Tudi v Seattlu so ohranili naslov, ki ga je postavil selektor Richard Peňa na izhodiščni retrospektivi slovenskega filma, ki je od 16. do 22.julija potekala v Lincoln Centru v New Yorku: Slovenski film na križišču. Ker je bila prireditev v New Yorku prva pregledna retrospektiva slovenskega filma v tej metropoli, je bilo predstavljenih kar 13 filmov, na otvoritvi s filmom Petelinji zajtrk, pa sta sodelovala tako režiser Marko Naberšnik kot tudi Joe Valencic, ambasador slovenskega filma v ZDA. Ob newyorški retrospektivi je v medijih bilo veliko objav, v nekaterih pa se pojavljajo primerjave z romunskim filmom. Na www.salon.com se Andrew O' Hehir v naslovu sprašuje, če je Slovenija nova filmska Romunija. Simon Abrams pa je v New York Press zapisal naslov Slovenski novi val, s podnaslovom Kot romunski novi val- minus upor.

Iz New Yorka je osem filmov odpotovalo v Cleveland, kjer so se med 10. in 31.avgustom predstavili v tamkajšnji kinoteki.Tokrat je naslov postal Šest desetletji slovenskega filma. Med starejšimi filmi so tu predstavili tudi Dolino miru (1957) Franceta Štiglica, med novejšimi pa ob Petelinjem zajtrku še Outsiderja (1997) Andreja Košaka in Ko zaprem oči (1993) Francija Slaka.
Potem je osem slovenskih filmov odpotovalo v Kanado, kjer so se med 12. in 23.oktobrom predvajali v Pacific Cinemateque v Vancouveru. Tokratni naslov prireditve je bil Sladke sanje: Slovenski film. Ob Vesni so od starih filmov zavrteli samo še Ples v dežju, ter Splav meduze, med novimi pa so ob Sladkih sanjah in V leru pokazali še Varuha meje (2002) Maje Weiss, Pod njenim oknom (2003) Metoda Pevca in Rezervni deli (2002) Damjana Kozoleta. V vancouverski kinoteki je leta 2005 ravno Damjan Kozole imel retrospektivo svojih filmov, leta 2001 pa je potekala predstavitev novih slovenskih filmov.

V novembru je teh osem filmov ponovno pripotovalo v ZDA, kjer so jih med 7.in 20.novembrom predstavili v AFI Silver Theater, ki se nahaja v predmestju Washingtona, tokrat spet pod naslovom Slovenski film na križišču.
Med zaključnim predvajanjem v Seattlu, pa se je ravnokar končala predstavitev v tretjem kanadskem mestu- Ottawi, kjer je
od 4.-11.decembra v Canadian Film Institute potekala predstavitev šestih slovenskih filmov, tokrat pod naslovom Slovenski novi val. Starejše filme je predstavila samo Vesna, Sladkim sanjam, V leru, Varuhu meje, Rezervnim delom, pa se je tokrat pridružil film Kratki stiki (2007) Janeza Lapajneta.

Retrospektivo je pospremil tekst Toma McSorleya, direktorja kanadskega filmskega inštituta in največjega ljubitelja novega slovenskega filma v severni Ameriki.


Več na:

http://www.nwfilmforum.org/live/page/series/585

http://www.film-sklad.si/index.php?module=strani&stranid=10&ajdi=620

http://www.cinematheque.bc.ca/sweet-dreams-slovenian-cinema

http://www.afi.com/silver/new/nowplaying/2008/v5i6/sloveniancinema.aspx

http://www.cfi-icf.ca/index.php?option=com_cfi&task=showevent&id=18