Petelinji zajtrk in Estrellita gostujeta v severni Ameriki

19. november 2008
Na drugi strani oceana je v mesecu novembru in decembru čas festivalov evropskega filma, ko se severnoameriškemu občinstvu predstavijo najboljši evropski filmi zadnjega leta, še posebej pa so zanimivi posamezni nacionalni kandidati za tujezičnega oskarja.

Slovenski kandidat Petelinji zajtrk režiserja Marka Naberšnika je po predstavitvi na festivalu filmov iz srednje in vzhodne Evrope 13.novembra v Edinburgu, odpotoval v AFI (American Film Institute) Silver Theater, kjer med 6.in 25.novembrom poteka 21.predstavitev evropskega filma. Na sporedu bo več kot trideset filmov, med njimi pa kar deset nacionalnih kandidatov za oskarja. Ob slovenskem predstavniku je tu še npr. italijanski kandidat Gomorra, grški kandidat Poboljšanje, nemški Kompleks Baader Meinhof ... Petelinji zajtrk je na na sporedu danes. 20. novembra in jutri, 21.novembra.
V Kanadi pa poteka 23.evropski filmski festival, ki gostuje v Ottawi (14.-30.november) in Vancouvru (28.november -10.december). Na sporedu je 25 filmov iz petindvajsetih evropskih držav, prisotni nista edino Malta in Ciper. Slovenijo zastopa film Estrellita režiserja Metoda Pevca, ki bo v Ottawi na sporedu 22.novembra, v Vancouvru pa 1.decembra.

http://www.afi.com/silver/new/nowplaying/EUshowcase/defaultEU.aspx#country


http://www.euff.ca/