Film Nikoli nisva šla v Benetke tekmuje v Estorilu in Torinu

16. november 2008
Prvenec Blaža Kutina Nikoli nisva šla v Benetke se je mednarodnemu občinstvu prvič predstavil letos avgusta, v tekmovalnem programu Sarajevskega filmskega festivala. V novembru se ta slovenski film predstavlja v kar dveh tekmovalnih programih.

 

Prvenec Blaža Kutina Nikoli nisva šla v Benetke  se je mednarodnemu občinstvu prvič predstavil letos avgusta, v tekmovalnem programu Sarajevskega filmskega festivala. V novembru se ta slovenski film predstavlja v kar dveh tekmovalnih programih.

V Estorilu od 14.do 22.novembra poteka mednarodni filmski festival, ki ga vodi najbolj znani portugalski producent in distributer Paulo Branco, eno najbolj spoštovanih imen evropskega filma. Film Blaža Kutina se poteguje za glavno nagrado v višini 20.000 evrov skupaj  s še trinajstimi (13) evropskimi filmi, ki prihajajo po dva filma iz Francije in Španije, po en film iz Portugalske , Nemčije, Romunije, Turčije, Švedske, Italije in kar trije iz Rusije. Vodilo izbora za tekmovalni program v Estorilu je „mešanica najbolj zanimivih in inovativnih produkcij, ki združujejo originalnost in svobodo novih pristopov pri snemanju filma."

Film Nikoli nisva šla v Benetke bo na sporedu v torek, 18.novembra. V glavnih vlogah nastopajo Aljoša Ternovšek, Iva Krajnc, Peter Ternovšek in Tadej Toš. To je zgodba o odnosih med bližnjimi ljudmi, ko so soočeni z najhujšo bolečino.

Ob tekmovalnem programu so v Estorilu pripravili tudi posvetilo velikemu italijanskemu režiserju Bernardu Berolucciju in retrospektivo enega najbolj samosvojih ameriških režiserjev  - Tima Burtona.

Od 21.do 29.novembra pa bo potekal 26.Torino Film festival, ki ga vodi še eno pomembno ime evropskega filma: italijanski režiser Nanni Moretti. Najpomembnejša sekcija festivala je mednarodi tekmovalni program, ki je namenjen odkrivanju novih avtorjev sodobnega filma. Letos se bo za naslov najboljšega filma in nagrado 25.000 evrov potegovalo 15 filmov, med katerimi je 8 prvencev. Evropski film zastopa 7 filmov, ki prihajajo iz Nemčije, Belgije, Slovenije (in 3 koprodukcije iz Francije/Nemčije, Irske/ Velike Britanije, Portugalske/Brazilije), 3 naslovi iz ZDA, 1 iz Mehike, 1 koprodukcija Čile/Brazilija, 1 film iz Kanade, 1 iz Avstralije in 1 iz Kitajske.

Festival slovi tudi po bogatem spremljevalnem programu. Letos bodo to kar tri retrospektive: Roman Polanski, Jean-Pierre Melville in Britanska renesansa iz osemdesih let.

Film Blaža Kutina bo prvič na  sporedu v torek, 25.novembra, ko se bosta ob režiserju predstavila še glavna igralca Aljoša Ternovšek in Iva Krajnc. Ponovitvi bosta še v sredo, 26.novembra in četrtek,27.novembra.

Film Nikoli nisva šla v Benetke bo prvi slovenski film na festivalu v Estorilu, v Torino pa se je slovenski film ponovno uvrstil po treh letih.Leta 2005 je tam blestel film Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča, ki je prejel nagrado za najboljši film in nagrado Holden  za najboljši scenarij.