Film Prehod premierno v Trstu

13. november 2008
Od 11. do 16. novembra poteka v Trstu deveti mednarodni festival znanstvenofantastičnega filma, na katerem se je včeraj, 13.novembra predstavil tudi slovenski celovečeni film Prehod Borisa Palčiča, zmagovalec nagrade občinstva na festivalu v Portorožu.

Od 11. do 16. novembra poteka v Trstu deveti mednarodni festival znanstvenofantastičnega filma, na katerem se je včeraj, 13.novembra predstavil tudi slovenski celovečeni film Prehod Borisa Palčiča, zmagovalec nagrade  občinstva na festivalu v Portorožu. Film so prikazali v tekmovalni sekciji neon.Na projekciji so se ob Borisu Palčiču predstavili še producent Branislav Srdić, igralca Anita Kravos in Jure Ivanušič, ter direktor fotografije Radovan Čok.

Film so posneli med Ljubljano in Trstom, pripoveduje pa o slikarju, ki se mu življenje spremeni zaradi skrivnostne organizacije ZOM.

Na festivalu bodo predstavili tudi retrospektivo o francoski znanstveni fantastiki zadnjih 15 let.Nagrado za življenjsko delo bodo letos podelili velemojstru posebnih efektov Rayu Harryhausnu. Avtor filma Argonavti je s svojimi intuicijami, začenši z izumom tehnike »stop-motion«, v 50., 60. in 70. letih korenito preoblikoval znanstveno fantastiko in navdahnil celo generacijo režiserjev - od Georgea Lucasa in Stevena Spielberga do Petra Jacksona in Joeja Danteja.

Uvodni dogodek je bila torkova italijanska predpremiera filma Death Race (r. Paul W. S. Anderson): gre za posodobitev produkcije Rogerja Cormana iz 70. let. Sredin večer je zaznamoval Kubrickov 2001: Odiseja v vesolju.

www.scienceplusfiction.org