Kratki film Ženski pogovori nagrajen v Skopju

06. november 2008
Slovenski kratki dokumentarni film Ženski pogovori, njegove avtorice so Dženi Rostohar, Janina Tesch, Veronica Mota Galindo, Ayar Zandi, Maja Kocjan, je na 6. romskem filmskem festivalu Zlato kolo 2008 - Somnakajeskiri Rota 2008 v Skopju prejel nagrado zlato kolo

Na festivalu so konec oktobra prikazali 20 filmov o življenju Romov iz Evrope in ZDA.
Slovenija je na festivalu sodelovala še s kratkim igranim filmom Babica mi je povedala v režiji Martine Hudorovič (Luksuz Produkcija), so sporočili slovenski diplomatski viri.

Ženski pogovori iz lanske bere krške producentske hiše Luksuz je osvojil že prvo nagrado na 6. festivalu kratkega filma junija v Mostarju. V Skopju je filmu nagrado prisodila mednarodna žirija. Ena izmed podeljevalcev nagrad je bila kraljica romske glasbe Esma Redžepova, poznana po romsko makedonskih ritmih in izjemnem vokalu. Nagrado je v odsotnosti avtoric prevzel veleposlanik Republike Slovenije v Skopju Alain Brian Bergant.

Festival Zlato kolo organizira romska televizija BTR v sodelovanju z Makedonskim filmskim skladom, mestno občino Skopje in Fakulteto za dramske umetnosti v Skopju. S prireditvijo želijo pridobiti pozornost mednarodnega občinstva za romsko filmsko ustvarjalnost, vzpostaviti sodelovanje med romski in neromskimi producenti ter poiskati rešitve za profesionalizacijo romskih medijev.

Festival prispeva tudi k spoznavanju načina življenja Romov s ciljem izboljšanja njihovega zdravstvenega in socialnega položaja, zaposlovanja, izobraževanja in bivalnih pogojev.