Slovenski filmi na 30.filmskem festivalu v Montpellieru

19. oktober 2008
Od 24.oktobra do 2. novembra bo potekal že 30. festival mediteranskega filma v francoskem Montpellieru, kjer je bil v zadnjih desetih letih slovenski film redni gost vsaj enega izmed programov, leta 2000 pa je tam potekala tudi retrospektiva slovenskega filma.


V tekmovalnem programu enajstih (11) dokumentarnih filmov bo slovenske barve zastopal dokumentarec Otroci s Petrička, lanskoletni portoroški nagrajenec za najboljši film, v režiji Mirana Zupaniča in produkciji Arsmedia. Film so si že ogledali obiskovalci festivalov v Trstu in Zagrebu.
V tekmovalnem programu enaindvajestih (21) kratkih filmov bosta nastopala dva slovenska filma: Vsak dan ni vsakdan Martina Turka, ki je bil premierno prikazan na zadnjem festivalu v Cannesu, v novembru pa bo na sporedu kar treh filmskih festivalov: v francoskem Brestu, Ljubljani in Stocholmu, ter Vučko Matevža Luzarja, nominiranec za študenteskega oskarja, ki je bil avgusta prikazan v tekmovalnem programu festivala v Locarnu in upešno predstavlja ljubljansko AGRFT na festivalih filmskih šol.
V programu panorama celovečernih filmov bodo med enaindvajsetimi (21) filmi prikazali film Za vedno režiserja Damjana Kozoleta in produkcije Emotion, ki je bil premierno prikazan na festivalu v Rotterdamu, čez nekaj dni pa bo na sporedu 11.Festivalu slovenskega filma v Portorožu.
Dva slovenska kratka filma pa bosta na sporedu tudi v panorami kratkih filmov: študentski film To je Slovenija, v režiji Urške Menart in Every Breath You Take režiserja Igorja Šterka, ki je bil septembra premierno predstavljen v tekmovalnem programu beneškega filmskega festivala.