Slovenski filmi osvajajo Varšavo

09. oktober 2008
V petek, 10.oktobra se začenja 24.mednarodni filmski festival v Varšavi, ki bo potekal do 19.oktobra. Festival je časopis Variety uvrstil med dvajset vodilnih evropskih filmskih festivalov, kot edinega med poljskimi filmskimi dogodki. Slovenski filmi so bili zadnja leta redni gostje tega festivala. Letos pa so bili uvrščeni v večino sekcij festivala in s tem obeležili rekordno letino.

Letošnji festival ima različne tekmovalne in netekmovalne programe, v katerih bo prikazanih 153 celovečernih filmov, ter 87 kratkih filmov iz 55 držav. Za vse izbrane filme pa predstavitev na festivalu predstavlja poljsko premiero.

Film Pokrajina Št.2 režiserja Vinka Möderndorferja bo po uspešni predstavitvi v Benetkah predvajan v tekmovalnem programu prvih in drugih filmov. Za nagrado se bo v tej sekciji pomerilo 16 filmov iz celega sveta, od Filipinov, Madžarske do Švedske. Poljske premiere se bo na povabilo organizatorjev udeležil tudi režiser filma.
Film Pokrajina Št.2 bo imel slovensko premiero 22.oktobra na otvoritvi Festivala Slovenskega filma v Portorožu, že 23.oktobra pa bo v redni distribuciji po celi Sloveniji.

V tekmovalnem programu dokumentarnih filmov se bo predstavilo 13 filmov, med katerimi jih kar 6 prihaja iz ZDA. Slovenijo zastopa film Dar fur-Vojna za vodo Toma Križnarja in Maje Weiss, ki je bil pred tem uspešno predstavljen na festivalu v Durbanu (Južna Afrika).

V tekmovalnem programu kratkih filmov bodo pokazali film Vem Jana Cvitkoviča, ki je bil premierno prikazan avgusta na festivalu v Locarnu, te dni pa so ga pokazali tudi v Kinodvoru.

V programu novi filmi, novi režiserji bosta med dvanajstimi filmi prikazana Petelinji zajtrk Marka Naberšnika in L kot ljubezen Janje Glogovac. Prvega so pred Varšavo predvajali v Pecsu na Madžarskem, drugega pa v Londonu. V program odkritja je selektor uvrstil 18 filmov, med katerimi je tudi Traktor, ljubezen in Rock'Roll Branka Djurića, ki so ga pred tem prikazali v Hamburgu.

V tekmovalnem programu, ki nosi ime po poljskem glavnem mestu in kraju festivala, pa sta se med štirinajstimi filmi uvrstili tudi dve koprodukciji: Ljubezen in drugi zločini Stefana Arsenijevića in Svet je velik, rešitev pa čaka za vsakim vogalom Stefana Komandereva.