Petelinji zajtrk kandidat za oskarja

24. september 2008
Slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja je film Petelinji zajtrk Marka Naberšnika v produkciji Arsmedie.

Na izbor za nagrado oskar za najboljši celovečerni film v tujem jeziku se je letos prijavilo pet filmov (ob Petelinjem zajtrku še Inštalacija ljubezni, Tea, L kot ljubezen, Estrellita -Pesem za domov). Kandidata je izbrala strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU).

Slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja je film Petelinji zajtrk Marka Naberšnika v produkciji Arsmedie. Na izbor za nagrado oskar za najboljši celovečerni film v tujem jeziku se je letos prijavilo pet filmov, kandidata je izbrala strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU).

Strokovno komisijo DSFU je sestavljalo pet članov, njihov izbor je potrdil tudi izvršni odbor DSFU, je sporočil predsednik odbora Igor Koršič.

Film Petelinji zajtrk, ki je nastal po literarni predlogi pisatelja Ferija Lainščka, je bil najbolj gledan film leta 2007 v Sloveniji. Po podatkih distributerja Ljubljanski kinematografi si ga je ogledalo 182.968 gledalcev.

Na nacionalnem festivalu v Portorožu je dobil glavne nagrade za režijo in scenarij (Marko Naberšnik), glavno moško vlogo (Vlado Novak), Pia Zemljič pa Stopovo nagrado za najboljšo igralko leta. Bil je tudi najboljši film po izboru občinstva.

Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik podeljuje oskarje od leta 1929. Gre za eno najprestižnejših nagrad na področju filmske umetnosti. Za nominacije v kategoriji najboljši tujejezični film akademija v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Za Slovenijo izbor po sklepu akademije opravlja DSFU.