Umrla je igralka Sonja Savić

23. september 2008
V svojem stanovanju v Beogradu je v torek, 23.septembra , le nekaj dni zatem, ko je dopolnila 47 let, umrla igralka Sonja Savić.

Nastopila je v več kot 50 filmskih in televizijskih delih. V zadnjih letih je zaznamovala tudi slovensko kinematografijo z vlogama v filmih Jana Cvitkoviča Kruh in mleko ter Odgrobadogroba.

 V svojem stanovanju v Beogradu je v torek, 23.septembra , le nekaj dni zatem, ko je dopolnila 47 let, umrla igralka Sonja Savić. Nastopila je v več kot 50 filmskih in televizijskih delih. V zadnjih letih je zaznamovala tudi slovensko kinematografijo z vlogama v filmih Jana Cvitkoviča Kruh in mleko ter Odgrobadogroba.

Sonja Savić se je rodila 15. septembra 1961 v Čačku. Debitirala je leta 1977 v filmu "Leptirov oblak", nato je zaigrala v več filmih in televizijskih serijah. Širšo popularnost ji je leta 1983 prinesla vloga v filmu "Šećerna vodica" Bate Prelića, s katero je nemudoma dosegla kultni status med pripadniki svoje in mlajše generacije. Leto prej je diplomirala na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu. Leta 1984 je z režiserjem Slobodanom Šijanom posnela film "Davitelj protiv davitelj", z Mišom Radivojevićem pa provokativni erotični film "Una" po romanu Moma Kaporja; ob njej je zaigral Rade Šerbedžija. Leta 1985 je sledila impresivna vloga barske pevke v filmu "Život je lep" Bore Draškovića, za katero je dobila posebno nagrado žirije na festivalu v Benetkah. V devetdesetih je ustvarila opažene in vsakič drugačne vloge v filmih "Mi nismo anđeli", "Uvod u drugi život", "Ni na nebu ni na zemlji", "Urnebesna tragedija" in "Tango je tužna misao koja se pleše".

Njen talent je opazil tudi slovenski režiser Jan Cvitkovič. Za vlogo Sonje v filmu Kruh in mleko, za katerega je leta 2001 v Benetkah dobil zlatega leva za najboljšega debitanta, je prejela nagrado revije Stop za najboljšo epizodno igralko. Za vlogo gluhoneme Ide v filmu Odgrobadogroba pa ji je leta 2005 žirija na Festivalu slovenskega filma podelila nagrado vesna za najboljšo žensko stransko vlogo.

V Srbiji je v zadnjih letih imela glavno vlogo v filmu Milutina Petrovića "Jug jugoistok" (2005), letos pa jo je srbsko občinstvo lahko videlo v ponovitvah televizijske serije "Vratiće se rode".

Igralka, prepoznavna po svoji pojavnosti in glasu ter brezkompromisnem življenjskem slogu, se je v zadnjem desetletju nekoliko umaknila iz javnosti ter se posvečala alternativni umetnosti, predvsem eksperimentalnemu filmu, gledališču, glasbi in multimediji.