»Pokrajina Št.2« Vinka Möderndorferja po Benetkah v Rim

12. september 2008
Celovečerni film »Pokrajina Št.2« režiserja in scenarista Vinka Möderndorferja, ki je svetovno premiero doživel na 65. Beneškem filmskem festivalu, bo v izboru »Benetke v Rimu« predstavljen 11. in 12. septembra.

Izbrani filmi 65. Mostre so po zaključku festivala predstavljeni občinstvu v Rimu in Milanu v okviru programa »Benetke v Rimu« (Venice in Rome) in »Benetke v Milanu« (Panoramica). Film »Pokrajina Št.2« si bo rimsko občinstvo ogledalo 11. in 12.septembra v Cinema Farnese. Projekcije se bo na povabilo organizatorjev udeležil tudi režiser Vinko Möderndorfer.

»Pokrajina št.2« je tik pred začetkom beneškega festivala dobila tudi italijanskega distributerja Ripley's film za distribucijo filma po Italiji. Posel je izpeljal prodajni agent Wide Management  iz Pariza, ki si je zagotovil svetovne pravice za prodajo filma.

Film je doživel izjemno dober odziv beneške festivalske publike in kritikov. Med beneškim festivalom so izšle kritike v najpomembnejših italijanskih dnevnikih:

Rimski  Il Messagero je zapisal:

Mogoče smo v programu Giornate degli autori (Dnevi avtorjev) našli odličen slovenski odgovor filmu Ni prostora za starce. Med mojstrovino za oskarja bratov Cohen in Pokrajino št. 2 Vinka Möderndorferja je veliko skupnih točk...Giornate degli autori  še enkrat dokazujejo, da danes razlika med avtorskim in žanrskim filmom nima več smisla. Vse je  žanr, vendar vse lahko še vedno postane avtorsko. Zelo lep film. Če bi take imeli tudi v tekmovalnem programu.

L'Unità se je ukvarjal z režiserjevimi vzorniki:

...Vinko Möderndorfer je posnel politični film v obliki thrillerja, v katerem nasilje iz preteklosti izbruhne v sedanjosti:  in ni naključje, da ob vprašanju o vzornikih, omeni Shining Stanleya Kubricka, v katerem je čuvaj hotela »prisiljen« k ponavljanju umorov, ki jih je naredil v prejšnjih življenjih.

Il sole 24 ore, ki je najpomembenjši italijanski finančni dnevnik, pa je izpostavil tudi izjemno igralsko zasedbo:

Skozi »film noir« , ki se ne izogiba presenečenjem s pridihom »splatterja« in antologijskih erotičnih prizorov (Barbare Cerar in Maje Martine Merljak ne boste tako zlahka pozabili), film postane metafora Zgodovine, ki se v bivši Jugoslaviji že dolgo ponavlja v obliki tragedije in groteske.

 »Pokrajina Št.2« je bila prikazana v sekciji Giornate degli Autori / Venice Days, ki je bila izbrana za najboljšo sekcijo 65. Mostre. Nagrado Bisato d'Oro Award 2008 podeljuje žirija filmskih kritikov,  ki ji je predsedoval filmski kritik in zgodovinar Antonio Llorens Sanchis.


Film je nastal v produkciji zavoda Forum Ljubljana in v koprodukciji srbskega Delirium films, RTV Slovenija in VPK; sofinancerja filma sta Filmski sklad RS in Filmski center Srbije.

Več informacij na:

www.pokrajina-st2.org

www.venice-days.com