Hvala za sodelovanje, gospod Pinter!

20. avgust 2008
V petek, 15.avgusta j e v Zagrebu umrl direktor fotografije Tomislav Pinter. V glavnem mestu Hrvaške se je 16.junija 1926 tudi rodil.


Med pomembnimi mednarodnimi nagradami je nagrada za najboljšo kamero v slovenskem filmu Carmen režiserja Metoda Pevca, ki jo je prejel leta 1996 na filmskem festivalu v Valenciji. Zadnjo nagrado za najboljšo kamero je prejel leta 2006 na festivalu uv Brooklynu za film "Kontakt" makedonskega režiserja Sergeja Stanojkovskega

Tomislav Pinter se je podpisal pod 118 filmov in nadaljevank (med temi je 80 celovečernih filmov).
To so mnoga klasična dela jugoslovanske kinematografije: "Breza" Ante Babaja, "Ronda" Z. Berkovića", "Zbiralci perja" A. Petrovića, " "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića ,"Samo enkrat se ljubi" in "V žrelu življenja" Rajka Grlića. Med mednarodnimi projekti je sam vedno najbolj izpostavljal »Beneškega trgovca« režiserja Orsona Wellsa iz leta 1969.
Tomislav Pinter je v Slovenijie posnel kar nekaj filmov, med temi kar šest z Matjažem Klopćićem:
Strah, Vdovstvo Karoline Žašler ,Iskanja ,Dediščina, Triptih Agate Schwarzkobler in Ljubljana je ljubljena , ki je tudi zadnji film obeh velikih mojstrov. Z režiserjem Juretom Pervanje se je podpisal pod filma Do konca in naprej in Zrakoplov. S Karpom Godino sta snemala film Umetni raj, z Živojinom Pavlovićem film Nasvidenje v naslednji vojni, z Rajkom Ranflom Ko zorijio jagode in z Andrejem Mlakarjem film Mokuš.
Z njegovim „Hvala za sodelovanje!" se poslavljamo od legendarnega jugoslovanskega direktorja fotografije, ki je s svojim delom dokazal, da umetnost ne pozna meja.