V Sarajevu bodo pokazali 7 slovenskih filmov

14. avgust 2008
V tekmovalnem programu 14.sarajevskega filmskega festivala bo svetovno premiero doživel slovenski film Nikoli nisva šla v Benetke režiserja Blaža Kutina. To bo tudi edina svetovna premiera festivala.

Za nagrado srce Sarajeva se bodo potegovali še  hrvaško-bosansko-hercegovska koprodukcija "Buick riviera" v režiji Gorana Rušinovića.  srbski "Četvrti čovjek" (Četrti človek) Dejana Zečevića, "Girls" (Dekleta) madžarske režiserke Anne Faur, Kino Lika Daliborja Matanića, turški filmi "Autumn" (Jesen) Özcana Alperja, "Dot" (Točka) Dervisa Zaima in "My Marlon and Brando" (Moja Marlon in Brando) Hüseyina Karabeyja, "Mart" (Marec) nemškega režiserja Klausa Händla ter madžarsko-nemška koprodukcija "Delta" v režiji Kornela Mundruczoja.
V tekmovalnem programu kratkih filmov bosta prikazana Vem Jana Cvitkoviča, ki  je tik pred tem imel svetovno premiero v Locarnu, ter tudi film Vsakdan ni vsak dan režiserja Martina Turka, ki je svetovno premiero že imel v canneskem programu Quinzaine.
V tekmovalnem programu dokumentarnih filmov se bo predstavil Rudi Uran, ki je posnel film o preživelih iz genocida v Srebrenici z naslovom Nebo je visoko, a zemlja je trda.
V različnih preglednih programih bodo pokazali slovenske filme Za vedno Damjana Kozoleta, Traktor, ljubezen in rock'n roll Branka Djurića, Estrellito Metoda Pevca in koprodukcijski film Svet je velik in rešitev je za vsakim vogalom bolgarskega režiserja Stefana Komandareva. Letošnji sarajevski festival bo vsekakor zaznamovalo močna slovenska filmska zasedba.