Kratki igrani film Igorja Šterka tekmuje v Benetkah

12. avgust 2008
Kratki igrani film režiserja Igorja Šterka Every breath you take (delovni naslov Vdih) je povabljen v tekmovalni program kratkih filmov Corto Cortissimo 65. filmskega festivala v Benetkah.


Beneški filmski festival je najstarejši filmski festival na svetu in eden najpomembnejših - poleg festivalov v Cannesu in Berlinu. Letošnja izdaja festivala bo tako že 65. po vrsti, festival pa bo potekal med 27. avgustom in 6. septembrom 2008.

Corto Cortissimo je program beneškega filmskega festivala, kjer predstavljajo filme, krajše od 30 minut. Letos bodo v treh celovečernih programih predstavili 18 filmov, ki bodo tekmovali, v četrtem programu pa še kratke filme, ki bodo prikazani izven konkurence za nagrade. Kratki filmi, izbrani za predstavitev na beneškem filmskem festivalu so bili izbrani izmed 1400 prijavljenih kratkih filmov, kar predstavlja izjemen uspeh za slovenski film! Otvoritveni film programa Corto Cortissimo pa bo ameriški kratki igrani film Eve, igralke in zdaj tudi režiserke Natalie Portman (igrala je v filmih Vojna zvezd, Leon, V kot vroče maščevanje, Darjeeling Limited...)

Filme bo ocenjevala tričlanska žirija, ki jo sestavljajo ameriški režiser, producent in scenarist Amos Poe, italijanski kritik in publicist Gianni Rondolino in portugalska producentka Joanna Vicente. Med predstavljenimi 18 filmi bo žirija izbrala tri nagrajence, ki bodo prejeli naslednje nagrade: Leva Corto Cortissimo za najboljši kratek film, Nagrado UIP za najvboljši evropski kratek film in posebno priznanje žirije.

Kratki igrani film Every breath you take govori o družinski tragediji po prometni nesreči, v kateri premine mati, sin pa ostane v komi. Oče in hči, vsak na svoj način, poskušata živeti naprej Celotna pripoved filma je predstavljena iz posebne perspektive - človeškega dihanja.

V glavnih vlogah nastopata Igor Samobor in Enya Belak, ustvarjalci filma pa so režiser Igor Šterk, ko-scenarista Šterk in Siniša Dragin, direktor fotografije Simon Tanšek, montažer Petar Marković, producent Danijel Hočevar in drugi.

Film je nastal v produkciji Vertigo / Emotionfilma in v koprodukciji RTV Slovenija, A.A.C. Productions iz Ljubljane in FS Viba filma. Film je finančno podprl Filmski sklad republike Slovenije - javni sklad.

Slovenskemu občinstvu bo film najprej na ogled na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, oktobra letos.

Izbor kratkih filmov, ki bodo prikazani v programu Corto Cortissimo je predstavljen na

http://www.labiennale.org/en/cinema/festival/program/en/14365.html

 več o samem programu in filmih pa najdete na

http://www.labiennale.org/en/news/cinema/en/79794.html