Svetovna premiera filma Pokrajina št.2 v Benetkah

06. avgust 2008
Celovečerni film »Pokrajina Št.2« režiserja in scenarista Vinka Möderndorferja bo svetovno premiero doživel na 65. Beneškem filmskem festivalu v programu Giornate degli Autori / Venice Days. Film je nastal v produkciji zavoda Forum Ljubljana in v koprodukciji srbskega Delirium films, RTV Slovenija in VPK; sofinancerja filma sta Filmski sklad RS in Filmski center Srbije.

Iz obrazložitve festivala:

 

V program Giornate degli Autori / Venice Days je izbranih le enajst filmov iz enajstih držav. Poleg slovenskega Pokrajina Št.2 so uvrščeni še filmi iz Italije, Francije, Belgije, Velike Britanije, Finske, Romunije, Poljske, Češke, Argentine in Šrilanke ) - skupaj pa devet svetovnih premier.

»Enajst različnih izrazov umetniške kinematografije. Enajst odgovorov na vprašanja, s katerimi smo obsedeni zadnjih pet let. Je še vedno prostor za drugačno kinematografijo? Kakšni ostajajo okviri tistih, ki ustvarjajo zunaj tržne dinamike? Kako uskladiti sveto potrebo po komunikaciji z občinstvom, ne da bi se predali poenotenju okusov in jezikov?

Od leta 2004 Giornate degli Autori / Venice Days, ki jih že tretje leto zapored vodi Fabio Ferzetti in se zgledujejo po sekciji Directors' Fortnight v Cannesu, po vsem svetu iščejo najodmevnejše odgovore na ta in druga vprašanja. Vendar ni treba posebej poudarjati, da Venice Days vsako leto znova pišejo zgodovino.

Letos bomo videli štiri filme iz srednje in vzhodne Evrope, kar glede na ponavljajoče se teme letošnjih filmov ni naključje. Če so se leta 2007 filmi osredotočali na vojno, konflikte in nomadstvo, v letu 2008 prevladujejo čustva, notranji konflikti in strah pred izdajo. Izdajstvo lahko izvira od zunaj ali, kar je še huje, iz nas samih. Ali celo iz preteklosti, tako kot v slovenskem filmu Pokrajina Št. 2, ki se ukvarja z napakami očetov, ki se prenašajo na otroke.

Ponosni smo, da lahko poudarimo izrazito evropsko naravnanost letošnjega izbora. Že dolgo ni bilo istočasno toliko dobrih evropskih filmov. To je dober znak: te zgodbe o begu, rasti in spremembah izvirajo iz strahov vedno bolj nezadovoljne in težavne celine. Mogoče dandanes odločilni elementi kinematografije niso več toliko odvisni od vizualnega stila kot od pripovednih strategij. Gre za kinematografijo, ki tvega in eksperimentira, ne toliko s tistim, kar vidimo, ampak bolj s tem, kar ni povedano - s sivimi področji, manj prepoznavnimi deli naših življenj, ki jih ni mogoče toliko nadzorovati.

To je samo nekaj prepletajočih se značilnosti letošnjega izbora. Glavna naloga, ki smo si jo zadali, vključuje predstavitev in obravnavo del, ki izražajo stanje kinematografije v današnjem svetu. Ta naloga je zelo ambiciozna: edini cilj naših izbirnih meril je ponuditi zanesljiv pregled neodvisnih, eksperimentalnih in vznemirljivih filmov, ki se ukvarjajo z raziskovanjem izstopajočih dogodkov in dramatičnih razmer raznolike sodobnosti."

 

O FILMU

Vlomilca Sergej (Marko Mandić) in Polde (Janez Hočevar) ukradeta dragoceno sliko »Pokrajina št. 2«. Sergej po naključju ukrade tudi skrivnostni dokument iz konca 2. svetovne vojne. Inštruktor (Slobodan Ćustić) prevzame izsleditev ukradne slike in dokumenta, kar sproži diabolični mehanizem preteklosti.

»Scenarij je nastal iz spoznanja, da vsaka nerazčiščena preteklost, bodisi osebna ali nacionalna, pušča sledove in se neprestano vrača. Njeno vračanje vedno obremenjuje tiste rodove, ki z njo nimajo ničesar,« je o filmu povedal režiser in scenarist Vinko Möderndorfer.

V glavnih vlogah igrajo: Marko Mandić, Slobodan Čustić in Barbara Cerar, Maja Martina Merljak, Janez Hočevar ter Jaka Lah. V filmu igrajo tudi: Janez Škof, Peter Musevski, Slavko Cerjak, Štefka Drolc, Alenka Cilenšek, Nataša Ninković, Domen Šneberger in drugi.

Ustvarjalci filma: režiser in scenarist Vinko Möderndorfer, producentka Eva Rohrman, direktor fotografije Dušan Joksimović, montažer Andrija Zafranović, oblikovalec zvoka Julij Zornik, avtor glasbe Borut Kržišnik, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc, snemalec zvoka Peter Žerovnik, dramaturg Blaž Lukan in direktor filma Matija Kozamernik.

Slovenska premiera
Slovenska premiera filma bo na Festivalu slovenskega filma v oktobru, ko bo na ogled tudi v naših kinodvoranah.

 

Več informacij na:

www.pokrajina-st2.org

www.venice-days.com