Nagrada Amnesty International v Motovunu, priznanje v Durbanu

04. avgust 2008
V zadnjih dneh sta dva slovenska filma na različnih koncih sveta zbudila pozornost odborov, ki podeljujejo nagrade Amnesty international. Na festivalu v hrvaškem Motovunu (28.julij -1.avgust) je to bil film Estrellita - pesem za domov Metoda Pevca, na festivalu v južnoafriškem Darfurju (23.julij-3.avgust) pa dokumentarni film Dar Fur-Vojna za vodo Toma Križnarja in Maje Weiss.

Estrellita -Pesem za domov je prejel nagrado mednarodnega združenja Amnesty International kot tisti izmed na festivalu prikazanih filmov, ki najbolj intrigantno promovira tematiko človekovih pravic.

Tričlanska žirija, ki so jo sestavljali Dušan Miljuš, novinar hrvaškega dnevnika Jutarnji list, Nataša Senjanović, filmska kritičarka in Ferdi Haliti, predsednik Sveta Romov mesta Pula je v utemeljitvi nagrade zapisala da „Estrellita - pesem za domov« govori o predsodkih brez obsojanja tistih, ki jih prenašajo, ampak se namesto tega potrudi razumeti njihove postopke!". Žirija je dodala še, da s tem film v popolnosti izpolnjuje kriterije nagrade Amnesty International za človekove pravice.
Dar Fur - Vojna za vodo je bil deležen posebne pozornosti Amnesty International in bil na zaključni prireditvi (skupaj še s tremi filmi) posebej omenjen.

Charlotte Mbali iz Amnesty International je v obrazložitvi, zakaj podeljuje filmu Dar Fur - Vojna za vodo posebno priznanje zapisala, da „film na edinstven način govori o tragediji v eni najbolj problematičnih regij na svetu in jasno prikaže, da v Dar Furju ne gre samo za plemenske vojne, ampak predvsem za vojno za naravne vire, v kateri pobijajo in odstranjujejo lokalno prebivalstvo, da bi v oddaljenih krajih imeli dobiček". Po njenih besedah si film zasluži, da bi ga prikazali na televizijah v državah, ki najbolj destabilizirajo Darfur, to je na CNN, BBC, Al Jazeeri in China TV.

Nagrado Amnesty International je dobil film ameriških režiserjev Alana Daterja in Lise Merton za film The Vision Of Wangari Maathai.