Poletna potovanja slovenskih filmov

03. avgust 2008
V zadnjih dveh mesecih so bili na številnih mednarodnih filmskih festivalih prikazani slovenski celovečerni in kratki filmi.

Na mednarodnem filmskem festivalu v Münchnu  (26.junij- 4.julij ) je svojo mednarodno premiero imel film Petelinji zajtrk  Marka Naberšnika. Film Estrellita – pesem za domov Metoda Pevca je v mesecu juniju sodeloval na dveh festivalih: Troia Film Festival v Setubalu (Portugalska), kjer je prejel nagrado občinstva za najboljši film festivala in  Cinema City Film Festival v Novem Sadu (14.-21 junij).

 Film Za vedno Damjana Kozoleta, ki je od Filmskega sklada dobil sredstva za prenos na 35mm in bo doma premierno prikazan na 11.festivalu slovenskega filma, je bil prikazan v tekmovalnih programih filmskih festivalov Art Film Fest (27.julij-6.julij) na Slovaškem in Palič Film Festival v Srbiji (19.-25 julij).

 Na slovaškem festivalu je bil v tekmovalnem programu prikazan tudi film L kot ljubezen Janje Glogovac.

 V hrvaškem Motovunu je od 28.julija do 1.avgusta potekal  10. Motovun Film Festival na katerem je bilo prikazanih kar nekaj slovenskih filmov. V tekmovalnem programu je bila prikazana Estrellita – pesem za domov Metod Pevca, v spremljevalnem programu pa L kot ljubezen Janje Glogovac. V spomin lani preminulemu slovenskemu režiserju Franciju Slaku so prikazali njegov zadnji TV celovečerec Kakor v nebesih tako na zemlji, v čast predsednice žirije Milene Zupančič pa celovečerni film Matjaža Klopčiča Vdovstvo Karoline Žašler.

V Motovunu so prikazali tudi koprodukcijski film Svet je velik in rešitev se skriva za vogalom režiserja Stefana Komandareva, ki je nastal v bolgarsko – nemško – slovenski koprodukciji. Film je doživel mednarodno premiero na letošnjem filmskem festivalu v Moskvi, kjer je bil prikazan v programu Gala premier, nato pa na filmskih festivalih v Karlovih Varih in Paliču.

Kratki film Na sončni strani Alp Janeza Burgerja je bil letos edini slovenski film v Karlovih Varih in s tem dobil promembno priznanje za svojo že skoraj enoletno popotovanje po mednarodnih festivalih.

Kratki film Vsak dan ni vsakdan Marina Turka  je bil po uspešni majski svetovni premieri  na festivalu v Cannesu prikazan v tekmovalnem  programu na portugalskem festivalu Vila Do Conde (5.-13.julij). Uvrstil se je med 38 filmov iz vsega sveta, v program festivala, ki velja za enega najbolj zahtevnih na področju kratkega filma.

Njegov prejšnji film Rezina Življenja pa so povabili na italijanski festival kratkega filma v Capalbiu (28.junij-5.julij).

V Južnoafriškem mestu Durban pa je od 23.julija do 3.avgusta potekal 28. filmski festival, na katerem je svojo svetovno premiero doživel celovečerni dokumentarni film Dar Fur-Vojna za vodo Toma Križnarja in Maje Weiss. Tomo Križnar si je želel, da bi film bil premierno prikazan na celini, ki ji je film tudi namenjen.