Igralka Tanja Ribič nagrajena na filmskem festivalu v Taormini

21. junij 2008
Žirija, ki so jo sestavljali Ferzan Ozpetek, Mirsad Purivatra in Jytte Jensen je nagrado za najboljšega igralca ali igralko podelila slovenski igralki Tanji Ribič za njeno vlogo v filmu Traktor, ljubezen in rock'n roll.

V soboto 21.junija se je zaključil 54. Taormina Film Festival. Žirija, ki so jo sestavljali turško-italijanski režiser Ferzan Ozpetek (predsednik), Mirsad Purivatra, direktor sarajevskega filmskega festivala in Jytte Jensen, kuratorka Muzeja moderne umetnosti iz New Yorka, je nagrado za najboljšega igralca ali igralko podelila slovenski igralki Tanji Ribič za njeno vlogo v filmu Traktor, ljubezen in rock'n roll režiserja Branka Djurića, ki je na prestižnem sicilijanskem festivalu doživel svojo mednarodno premiero. Žirija je Tanjo Ribič nagradila zaradi njene "sposobnosti, da skozi celoten film uspeva izražati ironijo in emocije v popolnoma različnih situacijah".

Posebno nagrado žirije je prejel turški film Poletna knjiga režiserja Seyfija Teomana, zlatega bika pa egipčanski film Oko sonca Ibrahima El Batouta.

Vsekakor dobra popotnica za film Branka Djurića, kot tudi izredno lepo priznanje za igralko Tanjo Ribič, saj je to njena prva mednarodna filmska nagrada.

V Sloveniiji je bil film Traktor, ljubezen in rock'n roll prikazan na zadnjem festivalu slovenskega filma v Portorožu, pred jesensko distribucijo v slovenskih kinematografih, pa bodo film predpremierno prikazali avgusta, na Grossmanovem filmskem festivalu filma in vina.

Film je nastal po literarni predlogi Vankoštanc pisatelja Ferija Lainščka, ob Tanji Ribič pa v filmu v glavni moški vlogi nastopa Branko Djurić.