Estrellita-Pesem za domov najljubši pri občinstvu

18. junij 2008
Celovečerni film »Estrellita – Pesem za domov« režiserja in scenarista Metoda Pevca, je dobitnik nagrade občinstva na pravkar končanem 24. mednarodnem filmskem festivalu Festroia v portugalskem mestu Setubal, kjer je prejel nagrado občinstva za najboljši film.

Celovečerni film »Estrellita - Pesem za domov« režiserja in scenarista Metoda Pevca, je dobitnik nagrade občinstva na pravkar končanem 24. mednarodnem filmskem festivalu Festroia v portugalskem mestu Setubal, kjer je prejel nagrado občinstva za najboljši film.

Sedemčlanska mednarodna žirija, ki ji je predsedoval znani francoski režiser poljskega rodu Andrzej Zulawski je z nagrado za najboljši film nagradila češki film Povratne steklenice Jana Sveraka, posebno nagrado namenila estonskemu filmu Razred režiserja Ilmarja Raaga in nagrado za najboljšega režiserja srbskemu avtorju Srdanu Goluboviću za njegov celovečerni film Past.

Festival, ki s svojim tekmovalnim programom namenja pozornost manjšim kinematografijam (v tekmovalnem programu tako prikazujejo filme iz držav, kjer letno ne posnamejo več kot 30 celovečernih filmov) je letos predstavil zelo močan program filmov, ki so si že prej, na večjih festivalih ustvarili dobro ime. Tako so poleg naštetih filmov med drugim tekmovali še filmi Črni led iz Finske, Mirush iz Norveške, Sirena iz Rusije in Nemirna iz Izraela.

Film »Estrellita - pesem za domov« je bil že do sedaj izredno uspešen na številnih festivalskih predstavitvah, saj je do zdaj prejel že 6 nagrad: dve nagradi je prejela Silva Čušin (Vesna za najboljšo žensko vlogo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in posebno priznanje žirije na mednarodnem festivalu v Mannheim - Heidelbergu), film je prejel nagrado »Dialog« na filmskem festivalu v Cottbusu, na festivalu evropskega filma Cinedays v Skopju je film prejel specialno nagrado žirije Zlato sonce, igralec Marko Kovacevik pa je prejel posebno priznanje, prav tako kot v Setubalu pa je film prejel nagrado občinstva (sicer drugo) tudi že na filmskem festivalu v Trstu.

Poleg kino gledalcev v Sloveniji pa si bodo na jesen film ogledali tudi v Bosni in Hercegovini ter v Nemčiji.