Slovenski film v Cannesu ali zmagoslavje kratkega filma

09. maj 2008
Filmski sklad Republike Slovenije-js bo od 14. do 25. maja že petič predstavljal slovensko kinematografijo na sejmu 61. filmskega festivala v Cannesu, tokrat že tretjo leto zapored v paviljonu “mednarodne vasi” (International Village).

Že drugo leto pa bo paviljon obeleževal tudi udeležbo slovenskega filma v festivalskem programu. Lansko leto so v programskem sklopu Tous le Cinemas du monde predstavili izbor slovenskih kratkih in dolgih filmov, ki so nastali po letu 2002.

Avtorji izbranih filmov so se lahko sprehodili po najbolj znani rdeči preprogi.

Leros pa je selektorje sekcijo Quinzaine des realisateurs (skrajšano Quinzaine), ki bo potekala od 15. do 25. maja, navdušil kratki film Vsakdan ni vsak dan Martina Turka, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija, prenos na 35mm trak pa je financiral Filmski sklad.

To je druga uvrstitev slovenskega kratkega filma na največji svetovni festival po osamosvojitvi. Prva je pripadla Zdravku Barišiæu, ki se je leta 1998 z Balkansko ruleto uvrstil v uradni tekmovalni program. Za Martina Turka je to drugi profesionalni kratki film po Rezini življenja, ki je leta 2006 prejel nagrado za najboljši kratki film na festivalu v Portorožu in obiskal tudi nekaj mednarodnih festivalov. V program kratkih filmov Quinzaina se je uvrstilo 12 filmov iz Francije, Rusije, ZDA, Brazilije, Švedske, Tajske in Slovenije.

Slovenski filmi pa se bodo kot običajno predvajali na sejemskih projekcijah, kjer se število filmov vsako leto povečuje. Leta 2007 so jih prikazali 889, med katerimi je bilo 551 svetovnih premier. Med 14. in 22. majem bodo prikazani 4 filmi: Traktor, ljubezen & Rock’n Roll režiserja Branka Djuriæa, Pokrajina št. 2 režiserja Vinka Möderndorferja, Za vedno režiserja Damjana Kozoleta in dokumentarni film Dar  fur - Bitka za vodo Maje Weiss in Toma Križnarja.

Filma Traktor, ljubezen & Rock’n Roll in Darfur - Bitka za vodo se bosta prvič predstavila mednarodnim filmskim profesionalcem in iskala najboljše možnosti za festivalske predstavitve. Film Pokrajina št. 2 je po predstavitvi na berlinskem sejmu februarja našel francoskega prodajnega agenta Wide Management Ent., ki bo producentu Forum Ljubljana utiral pot v svetovno distribucijo in skupaj s Filmskim skladom načrtoval prvo festivalsko predstavitev filma. Film Za vedno je prvo festivalsko predstavitev že imel januarja na festivalu v Rotterdamu, prodajni agent MDC Int. iz Berlina pa bo s projekcijo v Cannesu iskal nove festivalske in distribucijske opcije za film Damjana Kozoleta, ki je bil posnet z lastnimi sredstvi producenta Emotionfilm, Filmski sklad pa je dofinanciral povečavo na 35mm.

Slovenski paviljon bo stična točka za vse slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu predstavljali že končane filme, ali pa iskali partnerje za projekte v razvoju. V paviljonu lahko posamezniki organizirajo srečanja z mednarodnimi filmskimi profesionalci in predstavijo svojo dejavnost. Letos se bo v paviljonu mednarodni javnosti že drugo leto zapored predstavil Grossmanov festival filma in vina, ki bo avgusta potekal že četrto leto. V Cannesu se bo festivalska ekipa iz Ljutomera predstavila 22. in 23. maja.