Vučko nominiran za oskarja

07. maj 2008
Matevž Lužar se je s svojim diplomskim filmom na ljubljanski AGRFT uvrstil med pet nominirancev za mednarodnega oskarja za študentski film.

Vučko pripoveduje o upokojencu Zdravku, ki išče stik z ljudmi, saj se potem, ko še hči več ne prihaja na obisk, počuti osamljenega. Ko v parku vidi, da se lastniki psov med seboj pogovarjajo, si sposodi sosedovega psa, ki pa se med sprehodom izgubi. Medtem naleti na dva mormonska misijonarja in se z njima spoprijatelji, ter tako končno najde nekoga za pogovor.

V vlogi Starešine Wood in Starešine Baldwin nastopata Klemen Slakonja in Uroš Kaurin, poleg njiju v filmu lahko vidimo še nekaj drugih slovenskemu občinstvu dobro poznanih imen, kot so Evgen Car v glavni vlogi ter igralke Mojca Fatur, Silva Èušin, Pia Zemljič in Polona Juh
Gre za prvi študentski film v samostojni Sloveniji, ki je bil nominiran za mednarodnega študentskega oskarja. Pred tem sta bila v osemdesetih za to nagrado nominirana filma Nekoč je bilo v režiji Aleša Verbiča in Primer Vladimirja Pavlina v režiji Jana Zakonjška. Poleg Vučka so nominirani še češki Jaz sem večji in boljši (režija Martin Duda), španski Nova obleka (Sergi Perez), nemški Na liniji (Reto Caffi) in izraelski Ceste (Lior Geller).

Pet tujih študentskih finalistov se bo v Los Angelesu priključilo ameriškim kolegom na enotedenskih predstavitvah in družabnih dogodkih. Ti se bodo sklenili s podelitvijo nagrade 7. junija v Samuel Goldwyn Theater na Beverly Hillsu.

Konec aprila pa je slavil še en študentski film: “Hej, tovariši” film absolventa filmske in televizijske režije Gregorja Božiča je na 4. Mednarodnem filmskem festivalu B-EST 2008 v Bukarešti prejel nagrado za najboljši kratki film.

Oba filma je finančno podprl Filmski sklad R Slovenije-js.