Slovenski filmi v Bruslju

24. februar 2008
Slovenski filmi se bodo med 1. in 4. marcem predstavili v kulturnem centru Flagey v Bruslju. V času predsedovanja Slovenije Evropski skupnosti bo to osredotočen vpogled v slovensko kinematografijo med letoma 1987 in 2007.

Organizatorji prireditve sta Filmski sklad RS in stalno slovensko predstavništvo v Bruslju, ob pomoči Creative Media Business Alliance/CMBA. Dogodek bo otvoril prvenec režiserja Marka Naberšnika Petelinji zajtrk, najbolj gledan slovenski film zadnjih dveh desetletij, ki je v slovenske kinematografe pritegnil že preko 170.000 gledalcev. S filmom Hudodelci iz leta 1987 se poklanjamo ob koncu lanskega leta preminulemu režiserju Franciju Slaku. Družinska drama Uglaševanje, režiserja Igorja Šterka, ki se dogaja ravno med Brusljem in Ljubljano pa bo sklenila slovenske filmske večere v prestolnici evropske unije.

Predstavljen bosta tudi že večkrat nagrajen kratek animiran film Ljubezen je bolezen (Liebeskrank) mlade ustvarjalke Špele Èadež in Èešnje iz serije animiranih filmov Bizgeci režiserja Gregorja Mastnaka iz leta 2003. Vrtoglavi ptič iz leta 1997 v režiji Saša Podgorška, plesni film, ki leti preko omejenosti gravitacije, odpleše skupina En – knap v svoji najboljši formi.