Film Kratki stiki del programa Filmske Evrope

18. februar 2008
European Film Promotion je edina organizacija v Evropi, ki se ukvarja s promocijo evropskega filma. Ima 28 članic, njeni člani so predstavniki nacionalnih filmskih inštitutov in skladov.

Filmski sklad je član EFP postal leta 2005. Za Slovenijo so se v organizacijo včlanile še Slovaška, Poljska, Bolgarija in Romunija.
Najbolj znane akcije EFP so “Shooting Stars” na festivalu  v Berlinu, kjer se filmskemu svetu predstavijo mladi igralski talenti,  “Producers on the Move” na festivalu v Cannesu, kjer se  predstavijo producentski talenti iz Evrope, “Variety Critic’s Choice” na festivalu v Karlovih Varih, kjer kritiki ameriške revije Variety predstavijo svoj izbor evropskih filmov.
V letu 2007 je EFP predstavila nov projekt z naslovom Picture Europe!, ki je potekal v Londonu, Berlinu in Madridu. Koncept projekta je  potovanje po različnih obrazih evropske filmske pokrajine, to pa je sledilo geslu: poglejmo, kaj se dogaja pri sosedih! V letu 2008 ta projekt poteka drugič, tudi tokrat v sodelovanju z državami članicami in s podporo programa MEDIA. Prvo mesto v letu 2008 je München, filmska predstavitev pa bo potekala med 21.in 27 februarjem.

Projekta  se bo letos prvič udeležil tudi slovenski film. To bodo  Kratki stiki Janeza Lapajneta, ki bo v kinu Gloria Filmpalast na sporedu v petek, 22.februarja ob 20.30.
Projekcije se bo udeležila glavna igralka filma Tjaša Železnik, ki  v Kratkih stikih nastopa v treh različnih vlogah.

Predstavitev Picture Europe! bo  20. februarja otvoril francoski film Skrivnost Claude Millerja, zaključil pa španski film 13 vrtnic Emilia Martineza Lazara. Med njima se bodo ob Kratkih stikih zvrstili še filmi iz Nemčije, Madžarske, Bolgarije, Poljske, Litve, Švice, Danske, Italije, Nizozemske, Avstrije in Grčije.

Projekt se bo marca predstavil v Kobenhagnu, aprila pa v Madridu, kje bodo uspešni filmi iz različnih držav poskušale prebiti evropske filmske meje.

Kratki stiki se v Münchnu predstavljajo po udeležbi na treh filmskih festivalih v januarju: v Palm Springsu in Santa Barbari (ZDA) ter v Goteborgu (Švedska).

Več na:

www.picture-europe.eu.