Slovenski film na Berlinalu 2008

04. februar 2008
Od 7. - 17. februarja bo v Berlinu potekal 58. mednarodni filmski festival. Na festivalu se bo slovenski film predstavil z dvema koprodukcijama v uradnem programu.

V programu panorama se bo predstavil film Ljubezen in drugi zločini srbskega režiserja Stefana Arsenijeviæa. To je srbsko-nemško-slovenska koprodukcija, pri katerem na slovenski strani sodeluje producentska hiša Arkadena, avtorski potencial pa predstavlja direktor fotografije Simon Tanšek, ki je sodeloval pri pomembnih slovenskih filmih kot so V leru (1999), Ruševine (2004), Odgrobadogroba (2005).

Filmska zgodba nas popelje v sodobni Beograd, kjer mlado dekle sanja o boljši prihodnosti. V njene načrte pa se nepričakovano vmeša ljubezen. Stefan Arsenijevič je rojen leta 1977, uspešno filmsko pot pa mu je namenilo ravno sodelovanje s slovenskim filmom. Leta 2003 je v Berlinu za slovenski kratki film Atorzija prejel zlatega medveda, med številnimi nagradami pa je bil film tudi nominiran za oskarja. Tako Atorzija kot tudi Arsenijeviæev prvenec Ljubezen in drugi zločini je nastal v sodelovaju z Arkadeno in s finančno podporo Filmskega sklada R Slovenije.

Druga koprodukcija v panorami pa je film Sem iz Titovega Velesa makedonske režiserke Teone Mitevske. To je makedonsko-belgijsko-slovensko-francoska koprodukcija, kjer slovensko stran zastopa producentska hiša Vertigo/Emotion film, kostumografka Monika Lorber, oblikovalka maske Mojca Gorogranc in igralec Peter Musevski.

Film nam pripoveduje zgodbo o treh sestrah, ki se poskušajo znajti in preživeti v nesolidarnem času družbene tranzicije po neuspeli socialistični revoluciji, ko so se vrata na stežaj odprla novopečenim bogatašem. Tudi pri drugem filmu Teone Mitevske je sodeloval Filmski sklad R Slovenije.

Berlinska filmska tržnica (European Film Market) pa bo že tretje leto potekala v novi stavbi - Martin–Gropius-Bau, kjer se bo Filmski sklad R Slovenije in s tem tudi slovenski film tretjič predstavil na skupnem prizorišču s Èehi, Slovaki, Madžari in Poljaki pod skupno znamko CEC –Central European Cinema.

Na sejemskih projekcijah bodo prikazani naslednji filmi: Petelinji zajtrk, velika domača kinematografska uspešnica in prvenec režiserja Marka Naberšnika, Instalacija ljubezni, drugi film režiserke Maje Weiss in Pokrajina št.2, drugi film režiserja Vinka Möderndorferja. Vsi filmi bodo s sejemskimi projekcijami iskali najboljše festivalske in prodajne možnosti.

Petelinji zajtrk in Instalacija ljubezni sta že bila predstavljena slovenskemu občinstvu, Pokrajina št.2 pa bo v domačih kinematografih na sporedu jeseni, po premieri na festivalu slovenskega filma.