Priznanja za slovenske filme v Trstu

26. januar 2008
24. januarja se je v Trstu zaključil 19. mednarodni filmski festival. V program celovečernih filmov sta se uvrstila kar dva slovenska filma: Estrellita – Pesem za domov režiserja Metoda Pevca in Instalacija ljubezni Maje Weiss.

Žirija, ki je ocenjevala celovečerne filme je glavno nagrado in 5000 evrov podelila poljskemu filmu Trg odrešenika v režiji Krzysztofa Krauze in Joanne Kos –Krauze. Instalacija ljubezni je prejela posebno priznanje žirije “za originalnost kinematografskega jezika in za satiro kulturnega in materialnega potrošništva”. Estrelita pa je pri glasovanju občinstva za las zgrešila nagrado, saj se je uvrstila na drugo mesto.

V tekmovalni program dokumentarnih filmov se je uvrstil zmagovalec zadnjega portoroškega festivala: Otroci s Petrička režiserja Mirana Zupaniča in producenta Arsmedia. Film se je pri glasovanju občinstva uvrstil na drugo mesto, kar je med več kot dvajsetimi dokumentarnimi filmi v tekmovalnem programu, lep dosežek.

Tudi v tekmovalni program kratkih filmov sta se uspešno uvrstila dva slovenska filma: Na sončni strani Alp režiserja Janeza Burgerja in producenta Staragara, ter Luknja Marka Šantiæa, ki je nastal v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Tudi v tem programu si je slovenski film zaslužil posebno priznanje žirije.

Podelili so ga filmu Na sončni strani Alp “zaradi izvirne mešanice absurda in ironičnega razkrivanja nacionalističnih stereotipov, ki obdajajo sodobno politiko”.