Tržaški filmski festival v znamenju slovenskega filma

09. januar 2008
Od 17. - 24. januarja bo v Trstu potekal že 19. mednarodni filmski festival. V vseh letih festivala je slovenski film le redko manjkal tako v tekmovalnih kot tudi spremljevalnih sekcijah, vendar je letos prvič prisoten v vseh tekmovalnih kategorijah.

V najbolj prestižno tekmovalno sekcijo – v program celovečernih filmov - sta se uvrstila kar dva filma: Estrellita – Pesem za domov režiserja Metoda Pevca, ki bo na sporedu v soboto, 19. januarja, in Instalacija ljubezni Maje Weiss, ki bo na sporedu v ponedeljek, 21.decembra.

Za film Metoda Pevca bo predstavitev v Trstu pomenila uvod v slovensko distribucijo, ki se bo zgodila 24. januarja. Pred tem se je Pevčev film, ki je nastal v produkciji Emotion film, uspešno predstavil na festivalih v Mannheimu, Cottbusu in Skopju, na katerih je bil tudi nagrajen. Za film Maje Weiss pa predstavitev v Trstu pomeni uvod v mednarodno areno filmskih festivalov.

V tekmovalni program dokumentarnih filmov se je uvrstil zmagovalec zadnjega portoroškega festivala: Otroci s Petrička režiserja Mirana Zupaniča in producenta Arsmedia, za katerega tržaška projekcija ravno tako pomeni mednarodno premiero. Film bo na sporedu 19. januarja.

Tudi v tekmovalni program kratkih filmov sta se uspešno uvrstila dva slovenska filma: Na sončni strani Alp režiserja Janeza Burgerja in  producenta Staragara, ter Luknja Marka Šantiæa, ki je nastal v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Film je prejel posebno nagrado žirije na zadnjem sarajevskem festivalu. Burgerjev film bo na sporedu v ponedeljek, 21. januarja, Šantičev pa v torek, 22. januarja.

V spomin na nedavno preminulega velikana slovenskega filma Matjaža Klopčiča, pa bodo v Trstu priredili posebno projekcijo, na kateri bodo prikazali režiserjevo modernistično umetnino Na papirnatih avionih iz leta 1967, s katerim je Klopčič vstopil v mednarodni filmski prostor. Projekcija so pripravili v sodelovanju s Filmskim skladom. Hommage Klopčiču bo na sporedu v torek, 22. januarja.

Najbolj številčna predstavitev slovenskega filma na tržaškem festivalu si je seveda zaslužila posebno praznovanje. Zato bo Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu, v soboto 19. januarja zvečer pripravil sprejem, s katerim bo ob prazniku slovenskega filma v Trstu obeležil tudi začetek predsedovanja Slovenije EU.