Slovenski filmi v prazničnem decembru

23. december 2007
Iz novembra nam je ostala še ena zapoznela novica o tem, da se v eksotičnih krajih včasih tudi nedolžnim filmom zgodijo čudne stvari.

V okviru kulturnih dnevov EU so 21. novembra v New Delhiju v zavrteli legendarni slovenski otroški film Poletje v školjki (1988) režiserja Tuga Štiglica. Predvajali so ga mladini od 11 do 15 let. Po eni uri predvajanja filma je učiteljica odpravnika poslov na slovenski ambasadi prosila, če lahko projekcijo prekine zaradi preveč golih prizorov.

V Londonu sta Goethe Institut in tamkašnji Francoski inštitut pripravila Pregled sodobnega evropskega dokumentarnega filma, ki je potekal med 17. novembrom in 6. decembrom. Med dvajsetimi dokumentarnimi filmi iz devetnajstih držav so 1. in 4. decembra prikazali tudi film Babice revolucije, ki ga je posnela Petra Seliškar.

Na 25. festivalu kratkega filma, ki je potekal med 3. in 8. decembrom v francoskem mestu Aix-en-Provence, so poseben program namenili državam, ki so nastale na prostoru bivše Jugoslavije. Slovenijo so predstavili z novejšimi filmi in dvema filmoma, ki sta nastala v času bivše Jugoslavije. Preteklost sta zastopala animirani film 6 etud Branka Ranitoviæa iz leta 1976 in Razglednice, študentski film Igorja Šterka iz leta 1989. Samostojno Slovenijo pa so predstavljali filmi Atorzija Stefana Arsenijeviæa, Srce je kos mesa Jana Cvitkoviča, ter Srečno pot, Nedim Marka Šantiæa in ½ Slobodana Maksimoviæa.

Med 22. decembrom in 8. januarjem poteka 24. Moskovski filmski festival za otroke in mlade. V tekmovalnem in preglednem programu prikazujejo filme, ki so nastali v zadnjem letu na različnih koncih sveta. Slovenijo bo v tekmovalnem programu enajstih filmov zastopal film Tea režiserke Hanne Slak. Film se je v tujini pred tem predstavil na festivalih v Sarajevu in Cottbusu, v domači distribuciji pa ga pričakujemo na začetku leta 2008. Ostali filmi iz tekmovalnega programa prihajajo iz Francije, Finske, Velike Britanije, Španije, Kitajske, Nemčije, Švedske, Norveške in Rusije. V obeh programih bodo skupno predvajali 34 filmov iz 23 držav.

V decembru pa je v sosednjo Hrvaško odpotoval še en legendarni slovenski film – Maškerada, ki ga je leta 1971 posnel lani preminuli režiser Boštjan Hladnik. Film so zavrteli 21. decembra v zagrebškem kinu Tuškanac in ga predstavili kot “homoerotično remek delo iz obdobja SFRJ”. Projekcija filma Maškerada je del dogodkov, ki jih je hrvaška homoseksualna skupnost pripravila ob promociji knjige “Ustna zgodovina homoseksualnosti na Hrvaškem”. Knjiga temelji na pričevanjih 25 oseb in prvič izčrpno preučuje zgodovino homoseksualnosti na Hrvaškem.