Slovenski napad na filmski festival v Rotterdamu

18. december 2007
Rotterdamski festival velja za enega najprestižnejših festivalov avtorskega filma na svetu, ki je v zadnjih letih svojo pozornost velikokrat namenjal tudi slovenskemu fillmu.

Največji uspeh je leta 2002 doživel film Ljubljana Igorja Šterka, ki je bil uvrščen v tekmovalni program, nazadnje pa sta na festivalu v glavnem programu sodelovala filma Ruševine režiserja Janeza Burgerja leta 2005 in Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? Iztoka Kovača in Saša Podgorška leta 2006.

Slovenska udeležba na 37. izvedbi nizozemskega festivala (23. januar - 3. februar 2008) pa po številčnosti prekaša vse ostale. V glavni program je povabljen celovečerni prvenec L kot ljubezen režiserke Janje Glogovac. To bo mednarodna premiera filma, ki je svojo svetovno premiero doživel na festivalu slovenskega filma v Portorožu.

V glavnih vlogah nastopajo Lucija Serbedžija, Labina Mitevska, Ksenija Mišič, Uliks Fehmiu, Davor Janjiæ, Marko Mandiæ, Sebastijan Cavazza in Iva Zupančič, direktor fotografije je Igor Luther, producent pa Radovan Mišič. Film je sofinanciral Filmski sklad R Slovenije-js, v slovenskih kinamtografih pa bodo film začeli prikazovati februarja 2008.

Rotterdamske selektorje je prepričala tudi zgodba o »dveh tipičnih slovenskih družinah«, ki jo je prikazal Janez Burger v kratkem filmu Na sončni strani Alp, portoroškem lavreatu za najboljši kratki film. Film je nastal v produkciji Staregare in s finančno podporo Filmskega sklada.

V glavni program pa je povabljen tudi nov celovečerni film Damjana Kozoleta Za vedno. Kozole je film posnel v neodvisni produkciji, v svojem stanovanju in to v šestih nočeh. Gre za intimno zgodbo, v kateri bo po avtorjevih besedah vsak našel del sebe.

V glavnih vlogah igrata Marjuta Slamič in Dejan Spasiæ, direktor fotografije je Aleš Belak, glasbo so prispevali Igor Leonardi, Laibach in Patetico, producent pa je Danijel Hočevar.

Med 27. in 31. januarjem pa bo v sklopu festivala potekal Cinemart, najstarejši koprodukcijski sejem, na katerega je bilo letos prijavljenih 550 projektov, med 39 sprejetimi filmskimi projekti, pa se je uvrstil novi projekt Igorja Šterka z delovnim naslovom Ofsajd. Šterkov projekt je v tem izboru tudi edini filmski ustvarjalec iz srednje Evrope in bivših jugoslovanskih republik.