Novi nagradi za film Estrellita -Pesem za domov, nova nagrada tudi za AGRFT

25. november 2007
Celovečerni film "Estrellita – Pesem za domov" režiserja in scenarista Metoda Pevca je na pravkar končanem 6. festivalu evropskega filma Cinedays v Skopju prejel specialno nagrado žirije Zlato sonce, igralec Marko Kovacevik pa je prejel posebno priznanje.

Nagrado Zlata zvezda za najboljši film festivala je prejel estonski celovečerni film Class (Razred) režiserja Ilmarja Raaga, nagrado Srebrna zvezda za najboljšega režiserja pa je prejel turški režiser Nuri Bilge Ceylan za film Iklimler (Letni časi). Žirija je z nagrado za najboljši scenarij nagradila hrvaškega režiserja in scenarista Ognjena Sviličiæa za film Armin, nagrado za najboljšo vlogo pa je prejela francoska igralka Isild Le Besco za njeno vlogo v švicarskem filmu Pas Deuce.

V zadnjem času je zelo uspešna tudi AGRFT, ki pobira nagrade na vseh evropskih festivalih, ki so posvečenim filmskim šolam. Na enem izmed najpomembnejših, ki je od 17. do 24. novembra 2007 potekal v Munchnu, je študent filmske in televizijske režije Matevž Luzar za scenarij svojega študijskega kratkega igranega filma Prezgodaj dva metra spodaj prejel nagrado za najboljši scenarij v vrednosti 3.000 evrov. Žirija, ki ji je predsedoval ugledni nemški filmski snemalec Michael Ballhaus (med drugimi je delal s Fassbinderjem in Scorsesejem), je v obrazložitvi nagrade zapisala:

“Nahajamo se sredi mikrokozmosa majhne slovenske vasi, zahodno od Ljubljane. Dogajanje filma je napisano tako bistro, tako mojstrsko konstruirano in tako komično, da se je žirija ob ogledu filma vseskozi izredno zabavala. Ob tem pa film obravnava usodna življenjska vprašanja: smrt, sovraštvo, zavist in zatiranje. Toda vse to je s spretnimi prijemi in presenetljivimi obrati preobraženo v čudovit scenarij, poln pozitivnega odnosa do življenja.”