Novembrska popotovanja slovenskih filmov

15. november 2007
Celovečerni film "Kratki stiki" se bo 17. in 18. novembra predstavil na festivalu v francoskem mestu Arras. Predstavili ga bodo v programu, ki je namenjen filmom iz držav z manjšo produkcijo.

V program je uvrščenih 13 filmov, ki še niso bili v francoski redni distribuciji. Ob Kratkih stikih bodo na programu filmi, kot je turški film Takva, zmagovalec iz Sarajeva, srbski film Past in drugi uspešni filmi manjših kinematografij. Projekcij se bo udeležil tudi režiser filma Janez Lapajne.

Med 14. in 20. novembrom pa v španskem mestu Segovia poteka 2. izdaja Evropskega filmskega festivala, kjer v uradnem programu prikazujejo nagrajene evropske filme.

Med temi filmi sta npr. film Stregel sem angleškemu kralju Jirzija Menzla in 4 meseci, 3 tedni, 2 dneva Cristiana Munguja, zmagovalca iz Cannesa.

19. novembra bodo na festivalu prikazali film Kratki stiki Janeza Lapajneta.

Tudi v American Film Institute od 1.-20. novembra poteka program najboljših evropskih filmov. Slovenijo zastopa film Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča, ki bo na sporedu 17. in 20. novembra. Film se predstavlja v družbi s filmi kot so 4 meseci, 3 tedni, Import-Export, Taxidermia…

Med 15. in 20. novembrom pa v Vilniusu (Litva) poteka posebna predstavitev filmov pod naslovom Scanorama, kjer slovenski film ravno tako zastopa Cvitkovičev Odgrobadogroba.

V Ottawi se je v sredo, 14. novembra s slovesno otvoritvijo, predvajanjem portugalskega filma "Kiss me" in sprejemom, ki so ga pripravile države članice EU, začel že 22. EU Film Festival.

Slovenija je letos zastopana s filmom Uglaševanje Igorja Šterka , ki ga je Tom Mc Sorley, direktor Kanadskega filmskega inštituta ocenil za najboljšega med letošnjimi filmi.

Slovenski film je bil prikazan v petek 16. novembra.

Kratki film Rezina življenja Martina Turka pa se je po predstavitvi v francoskem Montpellieru odpravil na festival Encounters, ki od 21.-25. novembra poteka v angleškem Bristolu.