Estrellita - Pesem za domov nagrajen v Cottbusu

13. november 2007
Celovečerni film »Estrellita – Pesem za domov« režiserja in scenarista Metoda Pevca, je na pravkar končanem 17. mednarodnem filmskem festivalu v nemškem Cottbusu prejel nagrado Dialog za medkulturno razumevanje.

Celovečerni film »Estrellita – Pesem za domov«, je bil na filmskem festivalu v Cottbusu prikazan izven konkurence, vendar je prejel eno izmed nagrad, za katere so tekmovali vsi celovečerni filmi, predstavljeni na festivalu. Žirija, ki je podelila nagrado Dialog, je v utemeljitvi zapisala:

»Z Estrellito (2007) režiserja Metoda Pevca smo izbrali film, ki pripoveduje ganljivo zgodbo o mladem violinistu in njegovi mecenki. V ozadju film prikazuje tudi okolje in način življenja bosanskih priseljencev v Sloveniji. Po smrti znanega violinista njegova premožna vdova podari soprogovo dragoceno violino nadarjenemu bosanskemu dečku, ne oziraje se na nasprotovanje družine in družbene predsodke. Dečku tako omogoči začeti glasbeno kariero.

Metod Pevec se z impresivno fotografijo in domišljenimi dialogi loteva napetosti, do katerih prihaja med priseljenci nižjega družbenega sloja in domačim višjim družbenim slojem in oriše težko, a vendar ne nemogoče zbliževanje med pripadniki različnih kultur in družbenih slojev. V tem pogledu film predstavlja pomembno umetniško delo, ki v popolnosti ustrezna namenu nagrade Dialog, obenem pa pomeni pomemben prispevek k razumevanju med različnimi kulturami.«

Nagrado za najboljši film festivala je letos romala v roke bolgarske režiserke Iglike Trifonove za film »Investigation« (Preiskava), največ nagrad, kar pet, pa je prejela ruska tragikomedija »Travelling with Pets« (Potovanje z domačimi živalmi) režiserke Vere Storoževe. Dobitnik nagrade občinstva za najboljši film pa je bil češki film »Vratni lahve« (Povratne steklenice) režiserja Jana Sveraka. V glavni strokovni žiriji festivala je sodelovala tudi slovenska producentka Du nja Klemenc (na sliki druga z leve).

Po dveh nagradah Silvi Èušin (Vesna za najboljšo žensko vlogo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in posebno priznanje žirije na mednarodnem festivalu v Mannheim – Heidelbergu) je nagrada Dialog že 3 festivalska nagrada celovečernemu filmu.»Estrellita – pesem za domov«. Film je bil poleg naštetih festivalov prikazan še v francoskem Montpellierju, v naslednjih mesecih in predvsem v letu 2008 pa ga čaka še pestro festivalsko življenje.