Slovenski filmi na festivalu v Cottbusu

04. november 2007
Od 6. do 10. novembra bo v nemškem Cottbusu potekal 17. festival vzhodnoevropskega filma. V tekmovalni program desetih kratkih filmov iz sedmih držav se je uvrstil

Film pripoveduje zgodbo o Darku, ki ima svojo glasbeno skupino, ta pa ob sodobni glasbi igra tudi partizanske pesmi. Ob slovenskem filmu se bodo za nagrado potegovali po dva poljska, ruska in kirgistanska filma, ter po en bolgarski, romunski in madžarski film.

Slovenski celovečerni filmi so na ogled v posebni sekciji festivala. Vsako leto festival v posebni sekciji predstavi določeno državo ali regijo. Letos so se lotili držav, ki so nasledile bivšo Jugoslavijo in njihove mediteranske sosede. Predstaviti želijo filmske smernice v teh državah, s posebnim poudarkom na migracijah različnih etničnih skupin.

V programu se bo predstavil film Estrellita Metoda Pevca, ki je pred 14 dnevi dobil posebno nagrado za igralsko vlogo Silve Èušin na festivalu v Mannheimu. Ob njem bo na sporedu tudi film Na planincah Miha Hočevarja iz leta 2003. Oba filma povezuje tema bosanskih prebežnikov in njihovo življenje v Sloveniji.

Ob dveh nacionalnih filmih pa sta na programu tudi dve koprodukciji: Karavla Rajka Grliæa iz leta 2006 in Kako sem ubil svetnika Teone Mitevske iz leta 2003. Pri obeh filmih je sodeloval Emotion film, ki je tudi producent Estrellite. Med znanimi režiserji se v programu Ex Yu med drugimi predstavljajo bosanski režiser Pjer Žalica, hrvaška legenda Ante Babaja in srbski aktivist Želimir Žilnik.

V programu, ki je namenjen mladim gledalcem, pa se bo predstavil še en slovenski film: Tea Hanne Slak, ki je v Portorožu med drugim najbolj prepričal žirijo kritikov. Pred nemškim festivalom so film konec oktobra prikazali tudi na tretjem festivalu otroških in mladinskih filmov v Beogradu, ki nosi ime Kids Fest.

Tudi v strokovni žiriji za celovečerne filme bo prisotno slovensko "oko":

to bo producentka Dunja Klemenc.