Prva zlata rola za Petelinji zajtrk in nagrada za Kaj pa jaz vem

03. november 2007
Celovečerni film Petelinji zajtrk si je v enajstih dneh predvajanja v kinematografih ogledalo že 26.531 gledalcev. S tem si je film, ki ga je po literarni predlogi Ferija Lainščka in v produkciji Arsmedie režiral Marko Naberšnik, prislužil prvo zlato rolo.

Zlato rolo podarjata Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in Kolosej z namenom, da organizirano pripomoreta k promociji slovenskega filma in povečata njegovo konkurenčnost v domačih kinodvoranah. Priznanje se podeljuje izključno slovenskim filmom in koprodukcijskim filmom, katerih gledanost v kinematografih preseže 25.000 gledalcev.

Na pravkar končanem filmskem festivalu v Zagrebu (ZFF) pa je nagrado zlati voziček za najboljši kratki film prejel Kaj pa jaz vem režiserjev Šejle Kameriæ in Timurja Makareviæa. Film je nastal v produkciji SCCA / pro.ba iz Sarajeva in Emotionfilma iz Ljubljane.

Festivalska žirija, ki so jo sestavljali režiserja Jan Cvitkoviæ in Goran Rušinoviæ ter producentka Sam Taylor, je podelila še zlati voziček za najboljši celovečerni film ruskemu Izgnanstvu Andreja Zvjaginceva in zlati voziček za najboljši dokumentarni film izraelskim I>Vojaškim dnevnikom.

Kratki igrani film Kaj pa jaz vem je nastal v bosansko-slovenski koprodukciji kot del projekta BiH - v iskanju izgubljene identitete. Film predstavlja različne ljubezenske zgodbe, ki jih med seboj povezuje zapuščena družinska hiša. Duhovi ljubezni še vedno iščejo odgovor na vprašanje - kaj pa jaz vem o ljubezni?

Zagrebški festival je med 21. in 27. oktobrom prikazal 80 filmov, obiskalo ga je 31.000 gledalcev. Med prikazanimi filmi sta bila še dva slovenska kratka filma, Na sončni strani Alp režiserja Janeza Burgerja in Luknja Marka Šantiæa ter celovečerni film Petelinji zajtrk Marka Naberšnika.