Silva Èušin v Estrelliti nagrajena tudi na festivalu v Mannheimu

22. oktober 2007
Na pravkar minulem 56. mednarodnem filmskem festivalu v nemškem Mannheim-Heidelbergu je slovenski film spet slavil, še bolj pa igralka Silva Èušin, ki je v dveh tednih prejela kar tri nagrade.

Najprej vesno za najboljšo žensko vlogo v filmu Estrellita na 10. festivalu slovenskega filma v Portorožu, potem je prišla novica o Borštnikovem prstanu za življenjsko delo, za konec pa še posebna omemba mednarodne žirije za vlogo v filmu Estrellita režiserja Metoda Pevca.

V Mannheimu se posebne omembe žirije podeljujejo „za izstopajočo igro, fotografijo, glasbo, montažo itd. v izjemnih filmih“. V obrazložitvi nagrade za Silvo Èušin je strokovna žirija zapisala: „Posebna omemba je namenjena igralki, ki je ustvarila deloma rezervirano, vendar tudi izjemno močno vlogo dostojanstvene vdove mojstra violine, ki postane mentorica mladega, genialnega violinista.“

Ob Silvi Èušin so v filmu nastopili Marko Kovačeviæ, Senad Bašiæ, Mediha Muslioviæ, Karin Komljanec, Tadej Troha in drugi.

Film je nastal v produkciji Vertigo /Emotion film in s finančno podporo Filmskega sklada R Slovenije.

Veliko nagrado Mannheima je prejel norveški film Mirush režiserja Mariusa Holsta, ki pripoveduje zgodbo o albanski družini na Norveškem.

Za nagrade v tekmovalnem programuse je potegovalo 18 filmov.