Slovenski filmi na festivalih v mesecu oktobru

08. oktober 2007
Oktober in november sta dva izmed festivalsko najbolj bogatih mesecev v filmskem letu. Tudi slovenski filmi bodo del bogate jesenske filmske letine.

Film Estrellita –pesem za domov režiserja Metoda Pevca, čigar svetovna premiera se bo zgodila ta teden na festivalu v Portorožu, bo samo čez teden dni ali natančneje 16. oktobra, imel svojo mednarodmo premiero v tekmovalnem delu 56. mednarodnega filmskega festivala Mannheim-Heidelberg (10.-21. oktober).

V tekmovalnem delu priznanega nemškega festivala bo tekmovalo 18 filmov iz osemnajstih držav. Leta 2005 je glavno nagrado festivala v Mannheim-Heidelbergu prejel Igor Šterk za film Uglaševanje.

Po mednarodni premieri v Nemčiji bodo Pevčev film prikazali na festivalu mediteranskega filma v Montpellieru, ki bo potekal med 26. oktobrom in 4. novembrom. Film bodo vrteli v sekciji "panorama", kjer se bo zvrstilo dvajset filmov.

Enako število filmov bodo v Montpellieru prikazali tudi v tekmovalnem delu kratkih filmov. Slovenske barve bo zastopal film Ti si jedini gazda ove kuæe oz. Vrtiljak Dimitra Anakieva, ki je bil premierno prikazan lansko leto v Portorožu.

V panorami kratkih filmov pa bodo predvajali film Rezina življenja Martina Turka, nagrajenca lanskoletnega festivala slovenskega filma, ki so ga že pokazali na festivalih v Franciji, Španiji in Veliki Britaniji.

Potem pa že prihaja ravno tako bogati filmski november.